Šta možete očekivati ako svaki dan napravite plank

plank žena u kući pravi plank

Iako je plank mnogima jedna od najdosadnijih i najomraženijih vježbi, treneri je i dalje savjetuju, čak i početnicima. Osim što su popularni, plankovi ne zahtijevaju nikakvu posebnu opremu, angažiraju više mišićnih grupa istovremeno. Možete ih doslovno izvoditi bilo gdje.

Bez obzira na to što je ova vježba vrlo jednostavna i praktična, njome ćete postići sjajne rezultate. Oni mogu biti tako dobri da ne biste vjerovali da su uopće mogući. Kako objašnjavaju treneri, svakodnevno izvođenje plankova ima mnogo prednosti za vaše zdravlje, ali i raspoloženje.

To su:

oblikovanje tijela
jačanje trbušnih mišića
jačanje vratne kičme
smanjeni rizik od povreda leđa i kičme
brži metabolizam
bolje raspoloženje
bolje držanje i ravnoteža tijela
jačanje imuniteta
veća fleksibilnost.

Isto tako, treneri naglašavaju da je pravilno izvođenje planka mnogo važnije za uspješne rezultate od vremena. Ako ste početnik, dovoljno je da započnete s držanjem planka 10 sekundi. Postepeno povećavate vrijeme držanja kako vam trbušni i leđni mišići budu jačali.

Iako jednostavna, plank nije nimalo lagana vježba, ali ako date sve od sebe, rezultati sigurno neće izostati. Lični trener Doug Sklar iz New Yorka objašnjava da ćete najviše koristi od izvođenja planka imati ako napravite tri serije po 60 sekundi. Kasnije postepeno pojačavate broj serija. Kako donosi Women’s Health, trener naglašava da sve ovisi o vašim mogućnostima. Bilo kakvo pretjerivanje moglo bi rezultirati nepotrebnim povredama.

PROČITAJTE  Zašto je vježbanje dobro za zdravlje mokraćnog mjehura