Šta mislite o tome da čistite lice medom? Otkrivamo koje benefite donosi taj “ritual”…

Lauren Schumacker je mlada žena, koja cijeli život ima probleme s kožom i traži način za poboljšanje stanje kože. Ona otkriva da je nakon serije eksperimenata počela da čisti lice medom, što joj je dalo nevjerovatne rezultate.

“Zašto sam se odlučila na ovaj korak? Dugo vremena imam osjetljivu kožu, a kada sam pročitala na jednom blogu da med ima veliki uticaj na nju, odmah sam otišla u supermarket i kupila teglu. Moja koža je nježna i lako se iritira. Potrebna mi je hidratacija, jer se mnogo suši, a bore su postale vidljive”, ispričala je ona.

Šta se dogodilo poslije šest mjeseci čišćenja lica medom?

“Poslije samo šest mjeseci čišćenja lica medom, primjetila sam veliku promenu. Kada čistite lice medom, potrebno je da prvo navlažite lice, zatim ga nježno masirate medom, dobro isperete vodom i stavite kremu za hidrataciju”, objasnila je Lauren.

Zašto je med dobar za kožu?

Med je bogat hranjivim materijama i ima prirodan antibakterijski efekat, tako da je odličan za osjetljivu kožu, skloniju aknama. Smanjuje crvenilo i zapaljenje. Mnogo kozmetike nakon upotrebe čini da osjećate da je vaša koža zategnuta, ali med to ne radi i hrani je. Koža je svježa i čista.

“Godinama čistim lice medom i nemam više akni i crvenilo, čak imam bolji ton kože. Moja koža je hidrirana, i mislim da su se čak i moje pore smanjile. Ali, jedna kozmetičarka mi je savjetovala da med nije odgovarajuća zamjena za čišćenje lica losionom ili mlijekom i da je bolje koristiti med kao masku za lice, jer kada ga koristite za čišćenje, koža nema dovoljno vremena za apsorpciju i uzimanje koristi od njega. Umjesto toga, preporučila je da na čisto lice nanesem tanak sloj mješavine meda i malo arganovog ulja i ostavim ga kao masku. Međutim, zadržala sam svoj način korištenja meda. Stavljam med na mokro lice i nježno ga utrljam jer imam odlične rezultate”, dodala je.

PROČITAJTE  Napitak koji daje nevjerovatnu energiju za par minuta