Šta jesti za doručak na poslu? Donosimo zdrave prijedloge koji će vas zasititi do ručka

Woman eating vegan lunch at the desk at work

Užurbanost, previše posla, a malo vremena za pauzu i ručak česti su uzroci loše ishrane kod brojnih zaposlenih ljudi. Stvaranje jelovnika za posao može biti zamorno jer zahtijeva sticanje nove navike što uz brojne druge obaveze može predstavljati problem.

Iz tog razloga to najčešće izgleda tako da na poslu pojedemo nešto na brzinu, usputno, pecivo iz pekare ili naručujemo hranu iz restorana na koju trošimo previše novca. Doručak na poslu je češće neko pecivo i kafa nego neka zdrava alternativa.

Ručak na poslu je, pak, često zanemaren obrok koji se obično događa na brzinu, no upravo on je potreban da bismo mogli dobro funkcionisati kroz cijeli dan.

Donosimo prijedoge za zdrave užine gdje nećete potrošiti novac na nezdrave grickalice i peciva koja debljaju, bit ćete siti i dobro ćete se osjećati.

Jaja
Jedno jaje sadrži 7 grama viskokvalitetnih proteina, a ova namirnica bogata je i vitaminima i mineralima koji su važni za pravilno obavljanje metaboličkih procesa u organizmu. Kuhana ili u vidu kajgane, najbolje idu u kombinaciji s hljebom od cjelovitih žitarica, mladim sirom i sezonskim povrćem.

Banane
Bogate su složenim ugljikohidratima, kalijem i vitaminom B6, zbog čega dugo drže sitost pa su jedna od najboljih slatkih opcija za doručak.

Chia sjemenke
Samo dvije kašike chia sjemenki sadrže 11 grama vlakana, 4 grama proteina i 12 grama ugljikohidrata, zbog čega je puding od chia sjemenki savršena opcija za prvi obrok u danu.

Mladi sir
200 grama mladog sira sadrži samo 150 kalorija, ogromnih 25 grama proteina i oko 50 posto preporučene dnevne doze vitamina B12, koji je neophodan za brojne energetske enzimske reakcije u tijelu. Bogat je i selenom koji spada u moćne antioksidanse, a što je najvažnije – dugo drži sitost. Jedite ga u kombinaciji s kruhom od cjelovitih žitarica, jajima, povrćem i voćem.

PROČITAJTE  Korov kojeg se mnogi žele riješiti je vrlo ljekovita biljka (a i ukusna)!

Avokado
Sa 160 kalorija, 7 grama vlakana i 15 grama zdravih masti, avokado nas tokom nekoliko sati kontinuirano opskrbljuje energijom. Pored toga, ubrzava metabolizam te je bogat razgradivim vlaknima koja hrane dobre bakterije u našim crijevima.

Jogurt
Sadrži ugljikohidrate, masti i proteine koji će vam dati potrebnu energiju na početku dana, a možete ga konzumirati u kombinaciji s prepečenim hljebom od cjelovitih žitarica, chia sjemenkama i voćem.