Šta je to „mrtvi zub“ i kako spriječiti ovo bolno stanje

Svi znamo da ćelije kože, kose ali i nokat, mogu biti mrtvi, no jeste li znali da se to može dogoditi i vašem zubu?

Zub ustvari ne može biti mrtav, on za razliku od kosti i mišića nema živog tkiva. U stomatologiji se on naziva nevitalnim zubom.

Ponekad se takav zub mora ukloniti, posebno ako uzrokuje bol, ali i kako bi se spriječile moguće poteškoće.

SIMPTOMI

Nekoliko je simptoma povezanih s mrtvim zubom, a prije svega je u pitanju bol i promjena boje zuba. Bol je prvi razlog zašto neko odlazi do stomatologa po pomoć. Kako bi se problem riješio, često je rješenje vađenje zuba, ali ponekad se može puniti kanal zuba, čistiti korijenje i plombiranje kako se problem ne bi ponovio.

Ako je jedino moguće rješenje vađenje zuba, on se može zamijeniti ugradnjom novog ili nekim sličnim zahvatima.

Dobro je i znati da takav zub ne mora uvijek uzrokovati bol, ali taj će se simptom prije ili kasnije sigurno javiti. No i bez boli će se vjerovatno javiti promjena u boji zuba, pa on može postati žut, siv ili čak i crn. Ono što možete očekivati jest pogoršanje simptoma, a bol koja će se također javit će vas natjerati da se obratite stručnjaku radi pronalaska rješenja.

ŠTA UZROKUJE NASTANAK OVOG PROBLEMA?

Kako smo naveli, simptomi su uobičajeni, a može ih uzrokovati nekoliko stvari; propadanje zuba ili trauma zuba. Cijeli proces započinje kao običan karijes, a kroz neko će se vrijeme stanje pogoršati kada on dospije do zubne pulpe, sloja u kojem se nalaze krvne žile i živci. Bakterije mogu napasti pulpu i tako uzrokovati propadanje zuba. Ako se ne reagira na vrijeme, zub će kroz neko vrijeme biti proglašen mrtvim.

PROČITAJTE  Koji su znakovi da imamo krvni ugrušak i kad trebamo pozvati hitnu

Osim propadanja zuba, trauma zuba može biti uzrok. Povreda tokom sporta ili žvakanja hrane može uzrokovati oštećenja krvnih žila što će pak uzrokovati slabu opskrbu krvi do zuba i tako dolazi do propadanja mekog tkiva koje ne prima dovoljno kisika i nutrijenata.

Ako jako stišćete zubima u snu, radi stresa ili poremećaja spavanja, može doći do istog problema.

KAKO PREVENIRATI?

Kako smo naveli, do ove pojave može doći radi propadanja zuba ili traume zuba, upravo su to faktori koji se moraju spriječiti kako biste očuvali zube. Neki od koraka koje morate poduzeti uključuju:

  • Redovno pranje zubi s pastom i četkicom
  • Redovno čišćenje zubnim koncem
  • Ograničiti unos slatke hrane i napitaka
  • Redovni pregledi kod stomatologa, barem jednom godišnje ili po potrebi svakih nekoliko mjeseci.

Ako želite spriječiti traumu zuba pripazite na ove stvari:

  • Ne žvačite led ili tvrdu hranu
  • Ne otvarajte zubima vrećice ili napitke