Šta je sindrom posttraumatskog odnosa koji se javlja nakon toksične veze

toksične veze par sjedi odvojeno i ljute se

Svako ulazi u ljubavni odnos sa željom da on postane harmonija i idila. Međutim, u nekim vezama jednostavno nećete pronaći zajednički jezik. I nekim bi vam partner mogao izazivati stres, tjeskobu ili čak strah. Tada veze postaju sve samo ne sretne i harmonične. U tom slučaju najbolje je rješenje izaći iz takve toksične veze.

Napuštanje toksične veze uglavnom predstavlja novu prekretnicu u vašem životu, kada biste trebali biti pozitivniji, sretniji i ispunjeniji.

Ljubavno bombardiranje: kako razlikovati zaljubljenost od manipulacije

Međutim, za neke napuštanje tih veza ne predstavlja olakšanje, kakvo biste si mogli zamisliti. Uznemirujuća iskustva iz veza mogu se manifestirati kroz nisko samopouzdanje, nesigurnost i druge negativne učinke. Ove posljedice mogle bi ukazati na sindrom posttraumatskog odnosa (PTRS).

Šta je sindrom posttraumatskog odnosa?

„PTRS je nova podkategorija posttraumatskog stresnog poremećaja (PTSP) koja se može pojaviti kao rezultat traume u intimnim vezama“, rekla je Caroline Nichols, stručnjakinja za porodične usluge i podršku u Los Angelesu.

Iako se još ne ubraja u službenu dijagnozu, provedena su određena istraživanja koja upućuju na to da bi je se trebalo uključiti, a ovaj pojam ispituje se još od 2003. godine.

Odnosi u kojima je zastupljeno zlostavljanje najčešće uzrokuju PTRS (engl. post-traumatic relationship syndrom) odnosno sindrom posstraumatskog odnosa. Bilo da je riječ o fizičkom, mentalnom, finansijskom ili nekom drugom obliku nasilja, toksični odnosi mogu imati značajan učinak na zdravlje i kvalitet vašeg života. Faktori razvijanja PTRS-a mogu biti prethodne traume, zlostavljanje od neke druge strane ili čak konzumacija nedopuštenih supstanci. Uz to, među faktorima se mogu pronaći i obiteljska povijest sa sličnim poremećajem, ali i nedostatak društvene podrške.

Ipak, važno je napomenuti da neće svi koji dožive nasilnu vezu imati ovaj sindrom. Kao što neće svi koji pretrpe neku drugu vrstu traume dobiti PTSP. Glavni i najznačajniji simptomi koji se mogu pojaviti su povratna sjećanja, tjeskoba, panika, negativne i suicidalne misli.

PROČITAJTE  Otkriven tip muškarca koji privlači žene

„Ideja je da se osoba u svojoj vezi osjeća slobodno, ali i sigurno“, istaknula je Caroline.

Kako se PTRS razlikuje od PTSP-a?

Osobe s PTSP-om ili CPTSP-om (složenijim posttraumatskim poremećajem), imaju tendenciju izbjegavanja stvari koje su povezane s njihovom traumom ili podsjećaju na nju. To mogu biti mjesta, misli, osjećaji pa čak i društvo, što prema nalazima istraživanja, nije nužno slučaj za osobe s PTRS-om. Umjesto toga, ljudi s PTRS-om doživljavaju drugačiji skup simptoma koji se posebno odnose na njihove odnose s drugima. To uključuje nepovjerljivost, usamljenost ili samostalno izoliranje. Ili suprotno tome, učestalo uskakanje u nove veze, sram, krivnju, samooptuživanje i uvjerenje da svijet nije sigurno mjesto.

Postoji i određeno preklapanje između ostalih simptoma PTRS-a i PTSP-a. Oba stanja uključuju ponovno proživljavanje simptoma, kao što su snovi i ‘flashbackovi’ ili ponavljajuća sjećanja, osjećaji napetosti, razdražljivosti i ispadi bijesa. Također je moguće da neko ima i oba sindroma. Stručnjaci se slažu kako nije riječ o bezazlenom problemu. Savjetuju pojedincima, koji sumnjaju na ovaj sindrom, da umjesto prihvatanja etikete potraže pomoć i obrate se ljkarima jer se simptomi i iskustva razlikuju od osobe do osobe. Osim toga, sama tuga i PTRS mogu se ponekad zamijeniti zbog nekolicine simptoma koji ih obilježavaju.

Ipak, strah od ovog simptoma ne bi smio biti razlog ostajanja u vezi koja narušava svakodnevni mir, balans i sreću. Tada si treba postaviti pitanje “u kakvom odnosu želim živjeti?” Ako se vaš partner ili partnerica ne slaže s vašim opisom, jasno je što biste trebali učiniti.