Šta je krioterapija i zašto su poznati opsjednuti njom?

Ovo je najhladniji wellness trend čija popularnost raste ogromnom brzinom svakog dana. Riječ je o krioterapiji.

Krioterapija s emože odnositi na bilo koji vid hladne terapije koja uključuje led, što znači da ako ste ikada upotrjebili hladnu oblogu sa ledom da biste umanjili bol u mišićima – upravo ste imali jedan tretman krioterapije.

Međutim, ovde se radi o tretmanu koji uključuje čitavo tijelo, krioterapiji koja izmišljena u Japanu tokom sedamdesetih godina prošlog vijeka koja je korišćena kao terapija za pacijente sa artritisom. Mnogi kažu da ona može ubrazati proces oporavka, umanjiti inflamacije, poboljšati cirkulaciju, povećati energiju i pomoći kod mršavljenja.

Da li je zaista tako dobra i efektna?

Nju vole da koriste Jennifer Aniston, Daniel Craig i Jessica Alba (da nabrojimo samo neke). Jedna manja studija u Njemačkoj je otkrila da se sportisti brže oporavljaju, ali i bolje treniraju kada idu na ovaj tretman, dok druga istraživanja sugerišu da tretman eliminiše bol kod pacijenata sa osteoartritisom. Nažalost, iako se naziva tretmanom koji pomaže kod mršavljenja, nauka kaže da to nije slučaj.

Kako izgleda tretman potpune krioterapije?

Ona se radi u jednoj zatvorenoj prostoriji koja je nalik na svemirski brod, u serijama koje traju po tri minuta. Treba da nosite čarape, rukavice i bikini, a glavu ne treba da štitite jer je uglavnom iznad hladne zone.

Krioterapija nije za svakoga jer je veoma hladna, ali vrijedi probati!

PROČITAJTE  Šest efekata plivanja na tijelo i um