Šta je groznica?

U nastavku pročitajte šta je groznica, kako nastaje i kako se tretira uz nekoliko objašnjenja ljekara

Groznica može biti neprijatna, uznemirujuća, pa čak i pomalo zastrašujuća, posebno u današnje vrijeme. Ali, iako ste vjerovatno i ranije imali visoku temperaturu, vjerovatno vam nije jasno šta je zapravo izaziva.

Ako imate groznicu koja neće da prestane, trebalo bi da odete kod ljekara, ali bilo bi dobro i da imate neku predstavu o tome šta se dešava vašem tijelu.

Evo šta uzrokuje groznicu i šta možete učiniti povodom toga.

Šta je groznica?

Groznica je tjelesna temperatura koja je viša od normalne. Tehnički nemate temperaturu ako ona nije najmanje 38°C. Iako se o tome raspravljala medicinska zajednica, uglavnom se smatra da je normalna tjelesna temperatura oko 37°C, kaže doktoricaa Kathryn Boling za Health.

Šta se dešava u vašem tijelu kada imate temperaturu?

Groznica je obično znak da se vaše tijelo bori protiv bolesti ili infekcije.

Generalno kada imate groznicu “to je znak da se imuni sistem bori protiv nečega i da svi tjelesni sistemi rade na tome da se da prioritet zdravlju vitalnih organa”, kaže doktor Roshi Gulati.

Kada imate povišenu temperaturu, hipotalamus, mali dio mozga koji, između ostalog, djeluje kao unutrašnji termostat, signalizuje porast telesne temperature, objašnjava doktorica Laura Miller.

“Tada postoji niz događaja koji se pokreću, uključujući suženje krvnih sudova u perifernim dijelovima tijela radi preusmjeravanja krvi do važnijih organa i smanjenja gubitka toplote preko kože”, kaže dr Miller.

“Povećanje tjelesne temperature može usporiti rast bakterija, poboljšati odbrambene sposobnosti vaših bijelih krvnih zrnaca i podstaći stvaranje biohemijskih ojačanja”, napominje doktorica Arindam Sarkar. Groznica je obično znak da vaše tijelo pokušava da se bori protiv “napadača”.

PROČITAJTE  Zavarajte mozak: Dvije stvari koje su ključne za stvaranje dobrih navika

“Većina tih bakterija i virusa može da živi normalno u vašem tijelu kada je tjelesna temperatura normalna, ali ako imate temperaturu, biće im teže da prežive”, kaže dr Erik Blutinger.

Šta uzrokuje groznicu?

Postoji dugačka lista potencijalnih zdravstvenih problema koji mogu prouzrokovati groznicu, ali oni se obično mogu svrstati u sljedeće kategorije, prema Medline Plus:

Infekcija
Određeni lijekovi
Toplotna bolest
Rak
Autoimune bolesti
Pojedine dječje vakcine

Ipak, infekcija, bilo da je bakterijska, gljivična ili virusna, obično je najčešći uzrok visoke teperature.

“Virusi (prehlade) su najčešći uzročnik groznice. Prije pojave COVID-19 rekli bismo ljudima da ih puste da idu svojim tokom, da se organizam sam izbori sa njima”, kaže dr Gulati i dodaje:  “Te virusne prehlade su obično koronavirusi,  ali COVID-19 je mnogo opasniji od ostalih.”

Doktor Sarkar je saglasan: “Većina groznica je uglavnom uzrokovana virusnim i bakterijskim infekcijama. Rijetko sistemske reumatske bolesti i karcinomi mogu izazvati produženu, neobjašnjivu temperaturu.”

Šta treba da uradite ako povišenu temperaturu?

Prvo, važno je da znate ovo:

“Ako se osjećate relativno dobro, ne morate nužno da preduzmete bilo šta”, savjetuje David Cutler.

Ali, ako vam je neprijatno ili vam je temperatura baš visoka, uzmite lijekove za smanjenje temperature, poput paracetamola (acetaminofena) ili ibuprofena. Bitno da je i da unosite dosta tečnosti.

Bitno je da po potrebi zabilježite i druge simptome koji mogu da pomognu vašem ljekaru da utvrdi šta uzrokuje temperaturu. A, s obzirom na to da groznica može biti znak COVID-19, bilo bi dobro informisati se kod svog doktora o sljedećim koracima.