Šta je angiografija i zbog čega je važna?

Proces angiografije podrazumijeva traženje znakova kardiovaskularnih bolesti. Ukoliko se abnormalna stanja uoče na vrijeme, može se spasiti pacijentov život.

Uz pomoć angiografije, doktor traži oštećene zidove arterija i izbočine u srcu poput tumora i aneurizmi. Također može provjeriti postoje li masne naslage koje dovode do ateroskleroze. Mogu se otkriti i krvni ugrušci ili plućne embolije.

Prije izvođenja angiografije, pacijent treba otkriti doktoru detaljnu historiju bolesti i alergija. Ovisno o lijeku koji pacijent uzima, doktor može zatražiti od njega da ga prestane uzimati. Obavlja se opći zdravsteni pregled i uzima krv, a pacijentu se na dan izvođenja angiografije daje sedativ za opuštanje. Obavezno treba doći s nekim ko će ga otpratiti kući nakon zahvata jer neće smjeti voziti.

Kako se izvodi zahvat

Pacijentu mora ležati mirno. Djeci se daje opća anestezija. Doktor napravi mali rez u blizini arterije, uglavnom na zglobu ili preponama. U arteriju je umtetnut kateter.

Osoba se može osjećati nelagodno, ali neće doći do značajnijeg bola. Naravno, može se dati lokalna anestezija ukoliko ima potrebe za tim. Zatim se kontrastno sredstvo, koje liči na boju, stavlja u kateter. Dok ono teče arterijama, pravi se snimak kako bi se vidjele blokade ili anomalije koje sredstvo ističe.

U slučaju da postoji vrlo uska arterija, supstanca slična malom balonu ugura se u kateter kako bi se proširila (angioplastika). Kateter se uklanja, a doktor oprezno pritišće područje kako bi spriječio neželjene pojave. Šavovi nisu potrebni.

Oporavak

Pacijent odmah nakon angiografije može ići kući, ali ostatak dana treba odmarati. Ukoliko je potrebna detaljna analiza, na rezultate testova može se čekati nekoliko dana. Također treba piti mnogo vode kako bi se izbacila “boja” iz organizma. Preporučuje se da osoba ne obavlja bilo kakve zahtjevne aktivnosti kako rana ne bi prokrvarila.

PROČITAJTE  Koji je najbolji razmak između trudnoća: Šta su rizici koliko vremena je potrebno tijelu da se oporavi