Šta hladne ruke govore o vama? Mogu biti i simptom nekih bolesti

Postoji izreka „Hladne ruke, toplo srce“. Možda je tačna, ali kada se radi o hladnim rukama one mogu indicirati i neke bolesti.

Kako vanjska temperatura pada, normalno je da vam rukama postaje hladnije. Smanjenje cirkulacije način je na koji tijelo održava toplinu. Čak i kada je vanjska temperatura umjereno hladna, hladne ruke mogu samo označavati da vaše tijelo pravilno funkcionira kako bi reguliralo tjelesnu temperaturu.

Ipak, na hladne ruke treba obratiti pažnju, jer to može biti simptom i nekih zdravstvenih problema.

Kada se trebate javiti ljekaru zbog hladnih ruku:

– Ako su vam konstantno hladne ruke i stopala

– Promjene u boji kože

– Utrnulost

– Trnci

– Ako se pojave čirevi ili plikovi

– Ako koža otvrdne ili postane previše zategnuta

Najčešće bolesti povezane s hladnim rukama su anemija, dijabetes, periferna arterijska bolest i neke druge bolesti koje mogu smanjiti cirkulaciju krvi u udovima. Ljekar može dijagnosticirati vaš temeljni problem i predložiti liječenje.

Uporno hladne ruke i stopala mogu biti i reakcija na neke lijekove poput lijekova za štitnjaču, protiv migrene i sl.

Poprilično je uobičajeno da se ruke smrzavaju tijekom zime, posebno na skijanju, klizanju ili bavljenju drugim aktivnostima na otvorenom, a najbolji način zaštite je nošenje kvalitetnih vodootpornih rukavica. Rukavice ne smiju previše stezati ruke kako ne bi dodatno smanjile cirkulaciju. Ako trebate nešto raditi na nižoj temperaturi, nosite rukavice bez prstiju koje će zaštiti ruke, a ostaviti prste učinkovitima.

Što vaše ruke govore o vama

Još od starih vremena rukama se pridaje posebno značenje. Pažljivim promatranjem na rukama možete više toga pročitati nego na licu osobe s kojom razgovarate. Po izgledu ruku lako možete prepoznati čime se netko bavi, kojem društvenom sloju pripada, koliko godina ima. Možete prepoznati govori li vam istinu, u kakvom je psihofizičkom stanju, zatim je li neka osoba škrta ili velikodušna, možda lijena… i još mnogo toga.

PROČITAJTE  Korisni savjeti: Začin uz koji hljeb duže ostaje svjež

Mali podsjetnik na važnost ruku za očuvanje zdravlje

Kljukanje vitaminima u prekomjernim količinama nije jedini način da izbjegnete zimskim napastima – gripi i prehladi.

Dobri stari sapun i voda mogu biti jednako djelotvorna odbrana od virusa koji se najčešće prenose rukovanjem, novcima pa čak i uredskim papirima koji kruže od osobe do osobe, zatim kvakama od vrata ili preko telefonske slušalice. Ako se ruke ne peru dovoljno često, mikroorganizme koje usput pokupimo možemo unijeti u tijelo dodirivanjem očiju, nosa, usta ili svježe ranice, te se tako inficirati.

Ne želite li završiti na bolovanju ruke perite što češće…

Osim toga, posebno obratite pažnju da ni slučajno ne prinosite ustima uredske olovke ili na radnom mjestu grickate nokte…

Brzi domaći tretmani za lijepe ruke

Ruke su jedan od najosjetljivijih dijelova tijela, ali i najviše zlostavljan raznim hemikalijama, isušenim zrakom, UV zračenjima, a ipak jedan i o najizloženijih tuđim pogledima. Zbog toga im morate pridati gotovo jednako pažnje kao i licu.

– Omekšajte ruke dok perete posuđe tako što ćete dodati malo bademovog ulja (jednu kašičicu) u vodu za pranje.

– Uz pomoć nježne četkice utrljajte malo limuntosa na kožu. To će pomoći rješavanju mrlja i pjega.

– Kako biste ojačali nokte zagrijte šolju mlijeka do temperature u kojoj možete držati ruke. Uronite ih u mlijeko na 5 minuta.