Šta će se dogoditi tijelu ako hranu jedemo sporije?

jedemo sporije žena stavlja sendvič u usta

Jedan od najvećih problema u našem svakodnevnom životu je taj što mnogi od nas jure kroz dan, bez vremena za bilo što, a kada napokon imamo vremena za nešto pojesti, često jedemo brzo. Kako donosi Zen Habits, ta loša navika dovodi do stresnog i nezdravog života pa stručnjaci preporučuju da svako jelo jedemo sporije nego inače, uzimanje manjih zalogaja, sporije žvakanje svakog zalogaja te samim time duže uživanje u obroku. Možda će nam ako jedemo sporije za svaki obrok biti potrebno nekoliko minuta više, ali to će donijeti mnoge dobrobiti.

Naime, stručnjaci naglašavaju da ćemo primijetiti sljedeće promjene:

Smršavjet ćemo

Sve veći broj istraživanja potvrđuje da ćemo sporijim jedenjem unositi manje kalorija, štaviše, dovoljno da izgubimo nekoliko kilograma a da ne radimo ništa drugačije nego dosad. Razlog je taj što našem mozgu treba oko 20 minuta da registrira da smo zapravo siti. Ako jedemo brzo, možemo nastaviti jesti i nakon sitosti, što između ostaloga pridonosi i bržem debljanju. Ako jedemo polako, imamo vremena shvatiti da smo siti i stati na vrijeme. Stručnjaci preporučuju jesti i što zdraviju hranu, ali ako želite smršavjeti, sporo jedenje trebalo bi postati dio vaše svakodnevne rutine.

Uživat ćemo u hrani

Ovaj je razlog jednako važan jer teško je uživati ​​u hrani ako ju prebrzo pojedemo. Naime, u svakoj namirnici koju pojedete prebrzo nemate vremena uživati, a ako to radite sporo, možete dobiti istu količinu izvrsnog okusa, ali ćete manje pojesti. Stručnjaci misle da ćemo biti sretniji kušajući izvrsnu hranu i uživajući u njoj u potpunosti, jedući ju polako. Naši će obroci postati gastronomski užitak, a ne nešto što radimo na brzinu.

PROČITAJTE  Kore od naranče možete iskoristiti na nekoliko načina – isprobajte ove

Imat ćemo bolju probavu

Ako jedete sporije, bolje ćete žvakati hranu, što dovodi do bolje probave, donosi Zen Habits. Probava zapravo počinje u ustima pa što više hrane ”obradimo” u njima, manje će posla imati naš želudac ili crijeva. To može pomoći u smanjenju probavnih problema poput nadutosti, zatvora, grčeva i ostalih neugodnosti.

Bit ćemo opušteniji

Polako jesti i obraćati pažnju na to što jedemo može biti izvrstan oblik vježbe svjesnosti, tvrde stručnjaci koji dodaju kako je važno da budemo u trenutku, umjesto da ”jurimo” kroz obrok razmišljajući o tome što trebamo učiniti sljedeće. Kad jedemo, trebamo jesti, a ta će navika dovesti do manje stresnog života i dugoročne sreće.