Šta bi trebalo da jedete za večeru, po preporukama nutricionista

Kada je riječ o večeri, prejedanje može dovesti do lošeg spavanja, a zbog obroka koji vas ne zasiti možete da poželite još hrane, tako da je rezultat želja za još hrane kasno uvečer, prije spavanja. Da ne biste lutali, evo šta bi trebalo da jedete za večeru, po preporukama nutricionista.

Prva opcija: Izbalansiran izbor povrća, proteina, žitarica i zdravih masti

Nutricionista Natali Rizo preporučuje da u svoju večeru uključite povrće, proteine, žitarice i zdrave masti, što će vam pomoći da ostanete siti i izbjegnete grickanje kasno uvečer. Po njenim preporukama, ono što bi trebalo da jedete za večeru treba da bude na jednom tanjiru, i to pola da bude povrće, četvrtina protein, a četvrtina skrob ili skrobno povrće.

Ona je navela i grilovanog lososa sa kinoom i grilovanim povrćem, i zdjelu povrća sa smeđom rižom i tofuom kao glavne primjere. Zdrave masnoće mogu da budu uključene, i to dok se priprema povrće na ekstra djevičanskom maslinovom ulju ili ako se doda avokado.


Druga opcija: Jedite što raznovrsnije, neka bude svega

Iako takozvani „obrok iz jednog lonca” dobro dođe, nutricionista Ketrin Rejner ohrabruje ljude da uključe više od jedne vrste hrane u večeru. Ako nju pitate šta bi trebalo da jedete za večeru, dobit ćete odgovor da slobodno možete jesti makarone sa sirom, i to kao dodatak uz, na primjer, piletinu ili lososa sa brokolijem. Savjetuje i da nasjeckate jabuke, popijete mlijeko i uživate.

Ona kaže i da, ukoliko želite da pojedete burger ili tortu ili šta god vam se jede, to slobodno i uradite. Tako, ukoliko sa menija restorana poručite najzdravije jelo, pa dođete kući i žudite za još hrane, onda je trebalo odmah da poručite šta ste htjeli. Ono što bi trebalo da jedete za večeru, po njoj, treba da bude ono u čemu ćete uživati i što će vam prijati.

Treća opcija: vegeterijanski obrok sa proteinima i složenim ugljenim hidratima

PROČITAJTE  Pet trikova da eliminišete elektricitet sa odjeće: Jedan su koristile i naše bake

Meredit Prajs, nutricionista vegeterijanac, uglavnom za večeru jede veliku salatu (miks zelenila, paradajz i krastavce sa laganim dresingom u maslinovom ulju i balzamiko sirćetu), dva do tri komada pečenog tofua, a sa strane pomfrit od pečenog slatkog krompira, uz veliku čašu vode.

Po preporukama ovog nutricioniste, napravite izbalansiran obrok kada birate šta bi trebalo da jedete za večeru, i to će smanjiti želju za drugom hranom jer ćete već unijeti sve što je potrebno: i proteine, i ugljene hidrate, i zdrave masti, piše Insider.