Šta bi se desilo s vašim tijelom kada biste svakoga dana pojeli bananu?

Svi smo odrasli slušajući izreku “jedna jabuka na dan – ljekar iz kuće van”, ali pokazalo se da bi dobrobiti banane mogle biti jednako dobre, i još bolje.

Banane su prepune vitamina i hranjivih materija, a kada ih jedete redovno, pomažu u održavanju i poboljšanju cjelokupnog zdravlja.

Ipak, s bananama ne treba pretjerivati. Prema Healthlineu, trebalo bi da se držite od jedne do dvije banane dnevno. Previše bilo koje hrane, čak i zdrave poput banana, može dovesti do debljanja ili nedostatka hranjivih materija.

Imaćete zdraviju probavu
Prema pregledu studije iz 2017. objavljene u Nutrition Bulletinu, banane sadrže otporan skrob koji djeluje na povećanje proizvodnje kratkolančanih masnih kiselina – esencijalnih za zdravlje crijeva.

Možda ćete smršati
Banane su prepune vlakana i proteina pa će vas duže držati sitima.

Možete poboljšati zdravlje kože
U bananama su vitamini i minerali, tačnije mangan koji povećava nivo kolagena.

Poboljšaćete nivo energije
Kada se jedu prije ili nakon treninga, banane mogu biti od ključnog značaja za podizanje nivoa energije i sprečavanje osjećaja umora tokom dana.

Pojačaćete unos kalijuma
Kako navodi 24 sedam, banane su poznate po kalijumu, a on može pomoći u jačanju srca. Većina ljudi ne konzumira dovoljno kalijuma, što često može imati direktan uticaj na kontrolu krvnog pritiska i druge komponente zdravlja srca. Healthline objašnjava da prehrana bogata kalijumom, ili svakodnevno jedenje banana, može smanjiti rizik od srčanih bolesti za 27 odsto. Stoga je vrijeme da ovo voće dodate u svoju dnevnu rutinu.

Poboljšaćete vid

Prema Nacionalnom institutu za zdravlje, banane sadrže vitamin A, koji djeluje na tri stvari – štiti oči, održava normalan vid i poboljšava noćni vid.

PROČITAJTE  Bol u ramenu: Mogu ga uzrokovati brojni faktori uključujući i bolesti srca