Spužica za suđe je puna bakterija. Trikovi koji će vam pomoći očistiti je

Ako vaša spužvica za suđe nije potpuno nova, gotovo sigurno u sebi ima mnoge vrste bakterija. Neke od tih bakterija mogu samo uzrokovati neugodan miris spužvice, ali zbog drugih bi se mogli i razboljeti.

Janilyn Hutchings, certificirana stručnjakinja za sigurnost hrane i znanstvenica za hranu, za StateFoodSafety o spužvicama kaže: “Ako su prljave, mogu proširiti klice na sve što dotaknu, od suđa i pribora do kuhinjskog šanka i uređaja.”

Studija iz 2017. otkrila je da fekalne koliformne bakterije vrebaju u 44 posto kuhinja, često u spužvicama i krpama. Ova bakterija E. Coli može biti bezopasna, ali određeni sojevi mogu izazvati proljev, grčeve i povraćanje. U stvari, studija provedena u Japanu otkrila je da su kuhinjske spužvice na drugom mjestu kada je riječ o najvišem nivou bakterijske kontaminacije u kući.

Vaša spužvica može sadržavati i druge vrste bakterija poput Staphylococcus aureus ili Campylobacter, koje također mogu uzrokovati proljev, piše Insider.

USDA-ov Laboratorij za prehrambenu tehnologiju i sigurnost hrane ARS otkrio je da dvije metode djeluju na dezinfekciju kuhinjske spužvice i čine je ponovno sigurnom za korištenje.

Perilica posuđa: Ako perilicu posuđa palite svake večeri prije nego što krenete u krevet, samo ubacite kuhinjsku spužvicu na gornju policu i uključite perilicu posuđa, kaže dr. Jennifer Quinlan, profesorica na Odjelu za nutricionističke znanosti Sveučilišta Drexel. Nemojte preskakati program sušenja. Toplina istodobno dezinficira spužvicu i vaše posuđe.

Mikrovalna pećnica: “U osnovi, navlažite spužvicu i stavite je u upaljenu mikrovalnu pećnicu na jednu minutu”, kaže Quinlan. No, imajte na umu da su neke spužvice izrađene od plastičnih materijala koji se mogu otopiti u mikrovalnoj pećnici.

Prema USDA-u, ove dvije metode su 99 posto učinkovite u ubijanju bakterija.

PROČITAJTE  Namirnice koje treba da konzumirate ukoliko dugo sjedite