Spojite dvije namirnice i dobit ćete moćni ‘lijek’ protiv prehlade

moćni 'lijek' protiv prehlade drži teglu sa bijelim lukom i medom

Iako ništa ne može da zamijeni tradicionalnu medicinu kada smo bolesni, bitno je da konstantno radimo na jačanju našeg imuniteta. Moćni ‘lijek’ protiv prehlade je kombinacija meda i bijelog luka. Mnogima se pokazala kako izuzetno korisna kada je zdravlje i očuvanje imuniteta u pitanju.

Na prvom mjestu bijeli luk snižava krvni pritisak, kao i nivo holesterola u krvi. Odmah iza toga ovo začinsko povrće ima antibiotsko dejstvo, pa se često koristi za suzbijanje prehlade i gripa, kao i preventiva protiv ovih bolesti. Redovnim konzumiranjem bijelog luka jača se imunitet i prozvodnja antitijela u organizmu. Štiti krvne sudove i smanjuje rizik od srčanog i krvnog udara, ističu ljekari.

Med sadrži dosta vitamina i preko 37 mineralnih materija, među kojima su kalij, kalcij, magnezij, cink… Svaki med, ukoliko je prirodan i pravi, jeste ljekovit, nije bitno od koje biljke je nastao. Pomaže kod kašlja, problema sa bronhijama i respiratornim tegobama.

Sastojci

500 g meda

7 limunova

7 čehni bijelog luka

300 g oraha

250 g proklijale pšenice

Priprema

Proklijalu pšenicu izblendirajte, pa joj dodajte orahe, bijeli luk i cijela tri limuna sa korom. Od preostalih limunova iscijedite sok koji ćete dodati u ovu mješavinu. Zatim u sve to dodajte med i izmiješajte da se svi sastojci sjedine.

Ovu mješavinu čuvajte u staklenoj tegli ili posudi, u frižideru, i konzumirajte je tek nakon što odstoji tri do četiri dana.

Kada je ovaj moćni ‘lijek’ protiv prehlade spreman za upotrebu, uzimajte kašičicu ili dvije pola sata prije svakog obroka.

PROČITAJTE  Za bijeli luk znamo da je jako zdrav, ali kod čega nam zaista pomaže

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime