Spavanje sa svježim lukom u čarapama: Reguliše šećer, pročišćuje krv…

Vjerujemo da ste se već i sami uvjerili kako crveni luk postavljen uz uzglavlje kreveta u trenu smiruje i najuporniji kašalj, ali jeste li znali da je ovaj zdravi plod jednako efikasan kada ga prislonite uz stopalo i preko njega navučete čarapu?

Nema sumnje da su stopala vjerovatno jedan od najzenamarenijih dijelova našeg tijela. To nije dobro jer upravo u stopalima nalaze se nervni završeci povezani s brojnim organima

Upravo iz tog razloga mnogi se ljudi zaklinju u refleksologiju – oblik terapeutske masaže koji se primjenjuje na stopalima (i dlanovima), zahvaljujući kojoj se tijelo oslobađa napetosti pa čak i nekih zdravstvenih poteškoća.

Ljekoviti sastojci luka imaju puno bolji efekat na brojne organe u tijelu upravo zbog nervnih završetaka smještenih u našim stopalima – tvrde zagovornici metode stvavljanja obloga od svježeg crvenog luka na stopalima.

Ljekovita svojstva luka od davnina su poznata u narodu zbog čega su ga naši preci redovno koristili u liječenju raznih oboljenja, a i danas nije drugačije.

Naučnici su došli do saznanja da je luk vrlo efikasan u borbi protiv upalnih procesa u organizmu te u suzbijanju stanja koji dovode do okisdativnog stresa. Ova namirnica koju svakodnevno koristimo u kuhinji takođe pomaže u snižavanju visokog krvnog pritiska, nivoa šećera u krvi te ima detoksikacijska svojstva koja pročišćuju krv. Poznat je i po tome da smanjuje rizik od razvoja kancerogenih ćelija u organizmu!

Najbolje vrijeme za obloge od svježeg luka jeste prije spavanja jer tako imate cijelu noć na raspolaganju da dopustite ovome moćnom plodu da odradi svoj posao. Odaberite najveću glavicu i narežite je poprečno – kao da pripremate pržene kolutove luka. Nakon toga uzmite najveći komad koji ste dobili rezanjem, pritisnite ga na svod stopala i navucite pamučnu čarapu. Isti postupak ponovite na drugom stopalu, zatim se udobno smjestite i prepustite lijepim snovima.

PROČITAJTE  Krvarenje iz nosa i kako ga zaustaviti

Jedini problem mogao bi biti što će vam spavaća soba vjerojatno “mirisati” poput ćevabdžinice, ali to je mala cijena u  poređenju sa svim blagodetima koje luk ima na vaše zdravlje.

Ovo su samo neke od njih…

Jača imunitet

Luk je bogat vitaminom C, koji je vrlo važan u održavanju zdravog imuniteta. Oblozima od svježeg luka na stopalima možete smanjiti rizik od razvoja infekcija u organizmu.

Luk ima prirodna antibakterijska svojstva i poznat je po tome da uništava bakterije koje uzrokuju upalna stanja u organizmu.

Pročišćava krv

Vaša krv zadužena je za prijenos kiseonika i hranjivih materija u sve ćelije u organizmu. Uz to, putem skuplja otpadne materije i otrove kojih se organizam rješava. Smatra se da oblozi od luka na stopalima pomažu organizmu da efikasnije odvaja otrovne materije nakupljene u krvotoku prije nego one uzrokuju po zdravlje opasna stanja.

Normalizuje nivo šećera u krvi

Osobe koje boluju od dijebatesa ili su u stanju predijabetesa svakako bi noću trebali spavati s oblozima od svježeg luka na stopalima, tvrde zagovornici ove metode.

Luk može podstaknuti proizvodnju inzulina u organizmu, koji pomaže u prenosu šećera iz krvi u ćelije i na taj način reguliše njegov nivo.