Spavanje sa svježim lukom u čarapama: Reguliše šećer, pročišćuje krv…

Vjerujemo da ste se već i sami uvjerili kako crveni luk postavljen uz uzglavlje kreveta u trenu smiruje i najuporniji kašalj, ali jeste li znali da je ovaj zdravi plod jednako efikasan kada ga prislonite uz stopalo i preko njega navučete čarapu?

Nema sumnje da su stopala vjerovatno jedan od najzenamarenijih dijelova našeg tijela. To nije dobro jer upravo u stopalima nalaze se nervni završeci povezani s brojnim organima

Upravo iz tog razloga mnogi se ljudi zaklinju u refleksologiju – oblik terapeutske masaže koji se primjenjuje na stopalima (i dlanovima), zahvaljujući kojoj se tijelo oslobađa napetosti pa čak i nekih zdravstvenih poteškoća.

Ljekoviti sastojci luka imaju puno bolji efekat na brojne organe u tijelu upravo zbog nervnih završetaka smještenih u našim stopalima – tvrde zagovornici metode stvavljanja obloga od svježeg crvenog luka na stopalima.

Ljekovita svojstva luka od davnina su poznata u narodu zbog čega su ga naši preci redovno koristili u liječenju raznih oboljenja, a i danas nije drugačije.

Naučnici su došli do saznanja da je luk vrlo efikasan u borbi protiv upalnih procesa u organizmu te u suzbijanju stanja koji dovode do okisdativnog stresa. Ova namirnica koju svakodnevno koristimo u kuhinji takođe pomaže u snižavanju visokog krvnog pritiska, nivoa šećera u krvi te ima detoksikacijska svojstva koja pročišćuju krv. Poznat je i po tome da smanjuje rizik od razvoja kancerogenih ćelija u organizmu!

Najbolje vrijeme za obloge od svježeg luka jeste prije spavanja jer tako imate cijelu noć na raspolaganju da dopustite ovome moćnom plodu da odradi svoj posao. Odaberite najveću glavicu i narežite je poprečno – kao da pripremate pržene kolutove luka. Nakon toga uzmite najveći komad koji ste dobili rezanjem, pritisnite ga na svod stopala i navucite pamučnu čarapu. Isti postupak ponovite na drugom stopalu, zatim se udobno smjestite i prepustite lijepim snovima.

PROČITAJTE  Propolis se koristi već 2.000 godina. Koje sve tegobe liječi?

Jedini problem mogao bi biti što će vam spavaća soba vjerojatno “mirisati” poput ćevabdžinice, ali to je mala cijena u  poređenju sa svim blagodetima koje luk ima na vaše zdravlje.

Ovo su samo neke od njih…

Jača imunitet

Luk je bogat vitaminom C, koji je vrlo važan u održavanju zdravog imuniteta. Oblozima od svježeg luka na stopalima možete smanjiti rizik od razvoja infekcija u organizmu.

Luk ima prirodna antibakterijska svojstva i poznat je po tome da uništava bakterije koje uzrokuju upalna stanja u organizmu.

Pročišćava krv

Vaša krv zadužena je za prijenos kiseonika i hranjivih materija u sve ćelije u organizmu. Uz to, putem skuplja otpadne materije i otrove kojih se organizam rješava. Smatra se da oblozi od luka na stopalima pomažu organizmu da efikasnije odvaja otrovne materije nakupljene u krvotoku prije nego one uzrokuju po zdravlje opasna stanja.

Normalizuje nivo šećera u krvi

Osobe koje boluju od dijebatesa ili su u stanju predijabetesa svakako bi noću trebali spavati s oblozima od svježeg luka na stopalima, tvrde zagovornici ove metode.

Luk može podstaknuti proizvodnju inzulina u organizmu, koji pomaže u prenosu šećera iz krvi u ćelije i na taj način reguliše njegov nivo.