Spavali ste samo šest sati? To vas može koštati zdravlja

šest sati žena spava u krevetu

I ptice na grani znaju da nam je potrebno sedam do devet sati sna. Ali mnogi od nas spavaju mnogo manje od toga. Stručnjak za spavanje Olivia Arezzolo kaže da postoji značajna veza između sna i zdravlja. Spavanje utječe na sve – od pamćenja, preko stresa i emocionalnog stanja, do zdravlja kože i opšteg zdravlja. A svako ko spava samo šest sati noću, upozorava Arezzolo, ima četiri puta veće šanse da se prehladi.

“San je od vitalnog značaja i šest sati sna je malo. Oko 70 posto hormona rasta se proizvodi u dubokom snu. On je odgovoran za zdravlje kože, kao i svake ćelije u tijelu. Sa nedovoljno vremena za oporavak povećavaju se šanse da budemo iscrpljeni“, rekla je ona.

Olivia objašnjava da se naš mozak oslobađa neurotoksina dok spavamo. Oni su krivac za gubitak pamćenja, čak i za Alzheimerovu bolest.

“Dugoročni efekat nedostatka sna je još gori. On nosi 45 posto veći rizik od kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa tipa 2 i anksioznih poremećaja”, navela je ona.

Iz tog razloga, Arezzolo savjetuje da preuzmete kontrolu nad svojim snom. Ona preporučuje duboko disanje i meditaciju, kao i dopunjavanje magnezijem, ako je potrebno, za koji se zna da podstiče pospanost i opuštanje. Voli da popije šolju čaja od kamilice i ukloni sve izvore plave svjetlosti, kao što su mobilni telefoni, televizori, tableti i računari.

“Plavo svjetlo potiskuje melatonin i doprinosi poteškoćama sa spavanjem”, dodala je ona.

PROČITAJTE  Naučnici otkrili šta je dobro unijeti u organizam pred spavanje