Spas u 30 sekundi: Potez s kojim ćete trenutno olakšati napetost u vratu

Posledice sedelačkog načina života osete se i u vratu.

Hronično držanje glave prema naprijed jedna je od posljedica modernog, sjedelačkog načina života. Takav položaj glave stvara ogroman pritisak na mišiće vrata te nepovoljno utiče na cjelokupno držanje tela.

Zbog neprirodnog položaja glave prema naprijed prednji mišići vrata su slabi, a zadnji mišići skraćeni i zgrčeni. Cijenjeni kiropraktičar dr Alan Mandel iz Floride osmislio je niz jednostavnih vježbi s kojima sami sebi možemo pomoći, ublažiti bol, ukočenost te poboljšati kvalitet života.

To hronično držanje glave prema napred utiče na brojne mišiće u vratu te uzrokuje njihovo grčenje, slabljenje i nadraženost. Ova tehnika smišljena je za otpuštanje tih dubokih zgrčenih mišića i pruža trenutno olakšanje, objasnio je dr Mandel u opisu videa u kojem je pokazao izvođenje ove tehnike koja se sastoji od tri koraka te traje ukupno 30 sekundi.

//www.instagram.com/embed.js

Tehnika olakšavanja napetosti u vratu u tri koraka:

Prvo, desnu ruku položite na lijevu stranu ključne kosti i istežite lijevu stranu vrata pet sekundi, naginjući vrat na desnu stranu. Opustite. Zatim lijevu ruku položite na desnu stranu ključne kosti i istežite desnu stranu vrata pet sekundi, naginjući vrat na lijevu stranu. Opustite.

Zatim, isprepletite prste na zadnjoj strani vrata i deset sekundi gurajte glavu prema nazad držeći je ravno, odnosno ne podižući i ne spuštajući bradu. Dok to radite imaćete osjećaj povlačenja na početku lobanje, kao i to da se mišići na prednjoj strani vrata stiskaju. Opustite.

I na kraju, stavite ruke na vrat, odmah ispod lobanje te podignite rukama lobanju i gurajte glavu prema nazad s lagano podignutom bradom. Držite taj položaj deset sekundi. Opustite.

PROČITAJTE  Zvuči čudno, a pomaže: Kako eliminisati bol u vratu pomoću viljuške

Kako kaže dr Mandel, već nakon prvog izvođenja ove vježbice osjetićete znatno poboljšanje, vrat će biti pokretljiviji, a mišići opušteniji i slobodniji.

Ovu vežbu možete izvoditi kad god osjetite potrebu, ali u 30 sekundi trebali biste osjetiti rezultate, poručuje kiropraktičar, a prenosi Zadovoljna.hr.