Smokvin list – najveći borac protiv dijabetesa

Listovi smokve obiluju antioksidantima i vlaknima. Sadrže vitamine A, B1 i B2 te minerale kalcijum, gvožđe, mangan, fosfor, kalijum i natrijum. Zbog visokog udjela šećera smokve se ne preporučuju dijabetičarima, međutim njen list je zdrav i koristan upravo za ovu grupu ljudi jer pomaže u regulaciji nivoa šećera u krvi.

Stručnjaci sa zdravstvenog portala “Medical Daily” navode neke od dobrobiti listova smokve:

 • Pomažu kod prevencije dijabetesa – jer mogu povećati osjetljivost na inzulin.
 • Smanjuje nivo triglicerida – konzumacija listova takođe trenutno smanjuje koncentraciju triglicerida u krvi i smanjuje rizik od srčanih bolesti i pretilosti.
 • Pomaže kod kardiovaskularnih problema – čaj od listova konzumiran na redovnoj bazi može pomoći pri prevenciji srčanih problema i smanjiti povišen pritisak.

Studija, sprovedena 2016. u Indiji i Saudijskoj Arabiji, dokazala je kako se kod pacova koji su konzumirali ekstrakt lišća smokve povećala osjetljivost na insulin i smanjila koncentracija glukoze u krvi.

Iako se listovi smokve mogu konzumirati i sirovi, ne postoji mnogo recepata koji ih uključuju. Većinom listovi služe kao omot za razne vrste hrane poput riže i povrća, recepata s gljivama ili kao zamjena za tortilje.

Dobrobiti lista smokve:

 • reguliše nivo šećera u krvi
 • pomaže pri mršavljenju
 • stabilizuje krvni pritisak
 • snižava trigliceride
 • jača kosti
 • pomaže kod kožnih oboljenja
 • pomaže kod anemije
 • ublažava tegobe čira na želucu
 • sprečava zatvor
 • unapređuje zdravlje srca i krvnih sudova
 • pomaže kod afti

Sušenje listova

U kasno proljeće, ljeto ili jesen otrgnite sa stabla zdrave i čitave smokvine listove te ih rasporedite po površini na kojoj ćete ih sušiti.

Sušite ih u sjenci, na tamnom i prozračnom mjestu. Da su listovi suhi vidjet ćete po tome što su smežurani i mrve se pod prstima kad ih stisnete. Kako bi se brže osušili, možete ih prije sušenja i malo iscjepkati. Kad se osuše, smrvite ih pa ostavite u staklenu teglu s poklopcem.

PROČITAJTE  Bijeli sljez je čuvar zdravlja

U zdravstvene svrhe čaj od smokvinog lista trebalo bi piti oko mjesec dana svaki dan, a zatim pauzirati nekoliko nedjelja kako bi ponovna konzumacija imala jednako snažno ljekovito dejstvo.

Pomoć kod dijabetesa

Dvije kašičice osušenih listova smokve prelijte šoljom (200 ml) ključale vode. Pokrijte i ostavite da odstoji 10-15 minuta. Zatim procijedite. Svako jutro popijte jednu šoljicu ovog čaja uz doručak.

Pomoć kod čira na želucu i afti u usnoj šupljini

Svaki dan dobro sažvaćite po dva mlada smokvina lista pa ih progutajte. Osim što će pomoći kod čira, osvježit će vaš dah i ublažiti neugodne afte.

Pomoć kod bronhitisa

Prokuhajte tri smokvina lista u vodi s malo smeđeg šećera pa popijte.

Osim kod dijabetesa, čira, afti i bronhitisa, čaj se preporučuje piti i za bolje zdravlje srca, snižavanje krvnog pritiska te kao pomoć u liječenju karcinoma i anemije.

Nuspojave

Listovi smokve smatraju se generalno sigurnim za korištenje, no postoji nekoliko informacija koje bi trebalo uvijek imati na umu.

S obzirom na to da čaj od lista smokve smanjuje šećer u krvi i samu potrebu za inzulinom, poželjno je tokom korištenja čaja dodatno mjeriti nivo šećera u krvi. Na ovaj način izbjeći ćete rizik od hipoglikemije i smanjenja šećera u krvi. Čaj od lista smokve poput mnogih drugih čajeva ne preporučuje se trudnicama ili dojiljama.

Pripravci od listova smokve ne preporučuju se za nanošenje na kožu lica i tijela jer mogu uzrokovati fotoosjetljivost, odnosno povećanu osjetljivost kože na sunčeve zrake.

Prije korištenja bilo kojeg biljnog pripravka u zdravstvene svrhe obavezno se savjetujte s doktorom.