Smijete li čistiti snijeg ako imate visok pritisak

visok pritisak čisti snijeg plavom lopatom

Velik se broj ljudi svake godine povrijedi prilikom čišćenja snijega. Za osobe određenih godina i zdravstvenog stanja to i nije najpametnija aktivnost i trebali bi ju prepustiti nekom drugom. Posebno to važi za najrizičnije grupe. To su bolesnici koji imaju visok pritisak, šećernom bolesti, povišenim masnoćama u krvi i pušači.

Naše tijelo uslijed izlaganja hladnoći aktivira različite mehanizme koji ne dopuštaju gubitak tjelesne topline. Jedan do najčešćih mehanizama za zadržavanje tjelesne topline jest grč ili latinski spazam arterija.

Tipičan primjer takvog teškog napora po velikoj hladnoći jest čišćenje snijega, stoga nije rijetkost da se srčani udar razvije baš za vrijeme čišćenja snijega. Nije rijetkost čuti o nagloj srčanoj smrti za vrijeme čišćenja snijega pa i u mlađoj dobi.

Simptomi infarkta

Održavanje krvnog pritiska na određenom nivou može vas zaštititi od teškog oblika COVID-a

Ne zaboravimo da simptomi srčanog udara ne moraju uvijek biti stezajuća bol iza prsne kosti. Ponekad tu bol može pratiti jaka mučnina i povraćanje, zatim hladno znojenje, pečenje u prištu, bolovi u lijevoj ruci ili u obje ruke, bolovi koji se šire u vrat i donju čeljusti ili bolovi koji se šire u leđa.

Ako bolujete od kroničnih oblika srčano žilnih bolesti, izbjegavajte teže napore i izlaganje velikoj hladnoći. Dr. Barry Franklin je proveo nekoliko studija na ovu temu nakon što je čuo za nekoliko slučajeva smrti. Naveo je kako bi savjetovao da posebno oprezne budu osobe koje imaju više od 45 godina jer se radi o kombinaciji faktora koji uistinu mogu utjecati na nastanak infarkta.

Dobra odluka

Dr. Luke Laffin, kardiolog, savjetuje osobama starijim od 55 godina da pronađu neki drugi način za obavljanje zimskih dužnosti. Ne morate lopatu za snijeg baciti radi ovih savjeta. Ali, ovisno o vašem zdravstvenom stanju, ponekad to može biti jako dobra odluka.

PROČITAJTE  Srčani udar se može predvidjeti mjesecima prije: Kosa upozorava, a evo i kako

“Vjerujem da je nemoguće odrediti točno godinu kada biste trebali prestati s čišćenjem snijegom nekad mladi čovjek funkcionira lošije od starijeg kolege, potrebno je znati prepoznati svoj faktor rizika“, dodaje Franklin.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime