Slatkiši mogu biti i otrov i lijek, ljekari tvrde: “Moramo poštovati pravilo od 20 minuta”

Poslije ručka ili večere uglavnom žudimo i za nekim slatkišem. Uglavnom je to i nepisano pravilo, da nakon što pojedemo glavni obrok, serviramo nešto za desert.

Iako mnogi ne mogu da mu odole, poslastica poslije večere mogla bi da doprinese refluksu kiseline, gorušici, uznemirenom stomaku ili samo lošem snu ukoliko slatko jedete neposredno prije spavanja.

“Potrebno je oko jedan do dva sata za varenje ugljenih hidrata. Ako dodate više komponenti kao što su proteini i masti, produžavate vrijeme varenja. Većina deserta sadrži velike količine masti i ugljenih hidrata (dodatni šećer, brašno, itd.)”, ističe Su-Elen Anderson-Haines, dijetetičar.

Pravilo 20 minuta
Ako vam je ikada rečeno da sačekate prije nego što uzmete još jednu porciju ili pojedete desert, postoji razlog zasnovan na istraživanju, mozgu je potrebno oko 20 minuta da registruje sitost.

“Može da potraje da vaš stomak komunicira sa našim mozgom kako bismo shvatili da smo siti, ali to ne znači da ne možete da jedete desert odmah poslije obroka. Međutim, ako se često nakon deserta ne osjećate lijepo ili neprijatno sito, savjetuje se da sačekate”, rekla je dijetetičarka.

Pokušajte da jedete polako i pažljivo i uživajte u obroku za stolom.

PROČITAJTE  Torta nad tortama: Kesten, čokolada i brdo šlaga. Može li bolje?