Slabi i krhki nokti? Ojačajte ih!

Nije uvijek lako odrediti uzrok lomljivih noktiju, pa ni pronaći najbolji način za njihovo ojačavanje.

Agresivni proizvodi, genetski faktor, nedostatak vitamina i minerala, bolesti (psorijaza ili problemi sa štitnom žlijezdom), neželjeni efekti lijekova i infekcije samo su neki od najčešćih uzroka. U svakom slučaju, krajnji rezultat je isti – krti i lomljivi nokti. Kako ih ojačati?

Koristite ulje za zanoktice

Ako želite jake i zdrave nokte, prvo što treba da uradite je da počnete redovno da koristite ulje za zanoktice. Umasirajte ga u korijen nokta i okolnu kožu i tako ćete obezbijediti da budu zdravi. Odaberite formulu koja sadrži ulje jojobe zato što ima sitne molekule koji prodiru u nokatnu ploču. Dobro je i ulje od badema koje hidrira i nokat i kožu (prekomerni gubitak vlage može dovesti do suhih, oljuštenih noktiju).

Redovno potapajte ruke u hranljivi rastvor

Dva puta sedmično šake potopite u mješavinu limunovog soka (pomaže u jačanju zahvaljujući sadržaju vitamina C) i maslinovog ulja.

Skinite lak, pa u posudi pomiješajte pola šolje limunovog soka sa pola šolje maslinovog ulja. Ugrijte mješavinu tako da postane mlaka. Potopite ruke u činiju i držite ih u njoj desetak minuta. Kada istekne vrijeme, višak ulja umasirajte u nokte. Zatim stavite par pamučnih rukavica i nosite ih preko noći kako biste povećali apsorpciju hranljivih sastojaka.

Lomljivi nokti

Odmorite nokte od agresivnih vještačkih supstanci
Svakog mjeseca napravite barem sedmicu dana odmora od gel laka i akrila
Posavjetujte se sa ljekarom

Nedostatak vitamina i minerala u ishrani odražava se i na izgled kože, kose i noktiju. Potrudite se da svakodnevno u organizam unesete sve neophodne nutrijente. Ljekar će utvrditi da li vam fali neki od njih, a istovremeno će isključiti druge potencijalne probleme, poput onih sa štitnom žlijezdom.

PROČITAJTE  Bolesti jetre, psorijaza ili melanom: Šta nokti otkrivaju o zdravlju

Bez obzira na to kako ćete ojačati nokte, ne očekujte rezultate preko noći. Za promjene je ponekad potrebno više mjeseci (posebno za nokte na nogama, jer im treba duže vremena da porastu). Nemojte odustati prerano, jer ako su vaš cilj zdravi nokti, ne postoji brzinsko rješenje.