Sirutka jača imunitet i čuva vitkost. Napravite je sami

Sirutka je tekućina koja se izdvoji prilikom sirenja sira. Sadrži proteine s velikim udjelom esencijalnih aminokiselina važnih za razvoj mozga. Djeluje i protiv pothranjenosti te povreda, no s njom se ne smije pretjerivati – pije se do 500 ml na dan.

Sirutka ima vrlo nisku energijsku vrijednost, oko 30 kcal na 100 g. Proteini sirutke su mnogo manji i jednostavnije građe od proteina mlijeka (kazeina) pa su i lakše probavljiviji.

Gotovo se u potpunosti resorbiraju u organizmu i bitni su za izgradnju tkiva, enzima i hormona. Sirutka je pogodna za sportiste i ljude koji žele kontrolirati tjelesnu težinu zato što je izvor visokovrijednih proteina, a pritom je niske energijske vrijednosti.

Proteini sirutke imaju terapijski učinak u slučaju pothranjenosti, raznih povreda i bolesti. Brojna istraživanja ukazala su na poseban utjecaj proteina sirutke na imunitet pri iscrpljujućim treninzima. No, kao i bilo koji drugi mliječni proizvod, ne preporučuje se više od 500 ml sirutke na dan.

Recept za sirutku

Litar mlijeka ulijte u posudu i pustite da se ugrije skoro do vrenja.

Dok je još vruće, umiješajte sok od jednog limuna te smjesu ostavi da se ohladi.

Talog koji dobijete je sir visoke nutritivne vrijednosti, a tekućina je sirutka koju treba preliti u staklenu bocu i čuvati u frižideru do sedam dana.

Osim kao napitak, možete je dodavati kao podlogu smoothijima, a koristi se i kao dodatak kolačima i pecivima čime se povećava nutritivna vrijednost tih proizvoda.

PROČITAJTE  Istraživanja potvrdila: Prekomjeran unos soli može oslabiti imunitet