Simptomi raka grlića maternice često su nespecifični. Neki otkrivaju da je bolest uznapredovala

Simptomi raka grlića maternice žena stomak skupljene ruke u srce

Informiranost žena o karcinomu grlića maternice te općenito znanje o humanom papiloma virusu (HPV), nastanku i razvoju HPV infekcije te o mogućnostima vakcinacije protiv HPV-a i dalje je mala. Simptomi raka grlića maternice često su nespecifični.

Velik dio žena ne zna da se Papa-test koristi u dijagnostici karcinoma grlića maternice. Znatno je manje pouzdan u otkrivanju karcinoma endometrija ili jajnika. Upravo je prvi korak u sprečavanju raka grlića maternice kontinuirano informiranje žena o nastanku bolesti i mogućnostima prevencije.

Ovisi o stadiju

Nedovoljna informiranost o ozbiljnosti, napredovanju i posljedicama karcinoma grlića maternice te o učinkovitosti redovnih ginekoloških pregleda u postavljanju rane dijagnoze kada je stopa izlječenja velika glavna je prepreka u borbi protiv ove ozbiljne bolesti.

Liječenje raka grlića maternice kao i kod drugih tipova malignih bolesti ovisi u velikoj mjeri o stadiju u kojem je bolest dijagnosticirana.

Kod lokalizirane bolesti često se primjenjuje hirurško odstranjenje cijele maternice (histerektomija) s ili bez okolnih struktura te radioterapija. To je vanjsko zračenje i/ili brahiterapija kojom se izvor zračenja precizno umeće direktno u područje tumora te se zrači željeno područje. Što je stadij bolesti veći, raste i uloga sistemnog liječenja. Prvenstveno hemoterapije kojom se osim učinka na primarni tumor nastoji uništiti i tumorske ćelije u krvi. Osim hemoterapije, u novije se vrijeme sve više koristi potencijal ciljanih lijekova, ali i imunoterapije. Važni su redoviti kontrolni pregledi jer je u ranom stadiju ove bolesti stopa izlječenja visoka. Prema podacima, 92 posto bolesnica živi 5 godina i duže.

Nespecifični simptomi

Simptomi raka grlića maternice nespecifični su i rijetki. Pretklinički stadiji najčešće nemaju nikakve simptome.

Simptomi uznapredovalog stadija raka grlića maternice:

nepravilno krvarenje
krvarenje između dva menstrualna ciklusa
krvarenje nakon spolnog odnosa
neuobičajen iscjedak promijenjenog mirisa
nespecifični bolovi u donjem dijelu trbuha

PROČITAJTE  Napravite sami svoj kefir. Taj je najzdraviji

Ako pacijentica ima neki od navedenih simptoma, savjetuje se što hitniji ginekološki pregled.