Simptomi koji ukazuju da su vam podivljali hormoni

podivljali hormoni žena sjedni menopauza šal oko vraša šolja u ruci

Normalno je da se nivo hormona mijenjaju u različitim periodima života – prije i tokom mjesečnice ili trudnoće ili pak tokom menopauze. I neki lijekovi i zdravstveni problemi mogu uzrokovati hormonske promjene. Ponekad nam naša tijela šalju signale koji su preočiti da ih ignoriramo. Kašljanje, kihanje i temperatura? Vjerovatno imate prehladu ili gripu. No, u drugim slučajevima, signali koje nam tijelo šalje su mnogo suptilniji. Ako ne znate šta tražite, jednostavno može propustiti jasnu poruku da nešto nije uredu. Evo koji znakovi ukazuju na to da su vam podivljali hormoni.

Neprestano ste iscrpljeni

Umorni ste cijelo vrijeme? Kao i vaše nadbubrežne žlijezde. To su endokrine žlijezde koje leže iznad bubrega i oslobađaju hormon stresa poznat kao kortizol. Ako hrana i stil života odbacuju normalnu proizvodnju kortizola nadbubrežne žlijezde, možda ćete se početi osjećati suprotno od onoga kako biste trebali. Odnosno umorno i letargično. Izbacite kofein jer on pogoršava simptome i produžuje taj umorni ciklus. Ako ga ne možete potpuno izbaciti, barem ga smanjite na jednu šolju dnevno. Započnite dan zdravim doručkom koji sadrži bjelančevine kako biste uravnotežili šećer u krvi i poboljšali svoje izglede da budete zadovoljni i puni energije.

Jako krvarenje s ugrušcima

Ako svakih sat morate mijenjati uložak ili tampon, i redovno vam ostaju mrlje na krevetu, znak je da nešto nije uredu s vašim nivom estrogena. Previše estrogena vezano je za ovu vrstu pretjeranog krvarenja. Može biti simptom i nečeg ozbiljnijeg (endometrioza, miom maternice ili cista na jajniku), pogotovo ako su vaše menstruacije bolne.

Problemi s tenom

Jedan od najčešćih uzroka akni u odrasloj dobi je sindrom policističnih jajnika. Kod njega su akne tipično raspoređene na donjoj polovici lica i uzduž linije vilice.

PROČITAJTE  Zašto su djeca sve viša, a djevojčice nose brojeve preko 40?

Debljanje

Kada padne nivo estrogena (u menopauzi), apetit vam se povećava jer pad estrogena može utjecati na nivo leptina, hormona koji potiče glad.

Iznenadni gubitak težine

Štitnjača pomaže u kontroli brzine kojom tijelo pretvara hranu u gorivo te otkucaje srca i temperaturu. Kada proizvodi previše ili premalo hormona, tjelesna težina može pasti. Ako ste izgubili 10 ili više kilograma, a niste više vježbali ili bili na dijeti, obavijestite svog ljekara.

Promjene u grudima

Pad estrogena može dovesti do smanjivanja gustoće tkiva dojki, a povećanje njegovog nivoa može potaknuti zgušnjavanje tkiva, čak i uzrokovati nove kvržice ili ciste. Obratite se svom ljekaru ako primijetite promjene u grudima, čak i ako nemate druge simptome.