Simptomi koji mnogi zanemaruju, najavljuju infarkt: Javljaju se i 7 dana ranije, rijetko se primjećuju!

Simptomi srčanog udara sedam dana prije infarkta mogu da zavaraju – nijedan nije bol u grudima. Iako možda mislite da je nagli bol u grudima prvi simptom infarkta, ili naznaka da nešto nije u redu u srcem.

Ali, studija koja je sprovedena nad pacijentima iz Kanade, Švicarske i Amerike utvrdila je da su četiri simptoma mnogo češća oko sedam dana prije samog infarkta.

U istraživanju je obuhvaćeno više od hiljadu pacijenata koji su imali manje od 55 godina, i epizodu srčanih problema doživjeli su između 2009. i 2013. godine. Oko dvije trećine pacijenata bili su muškarci.

Simptomi problema sa srcem bili su raznovrsni. Najveći broj pacijenata prijavio je najmanje jedan neočekivani znak upozorenja, i to u sedmici prije nego što su doživjeli problem iz opsega akutnog koronarnog sindroma.

Ovaj termin koristi se za opisivanje čitavog niza poremećaja i problema izazvanih naglim smanjenjem dotoka krvi u srce, a među njima je i infarkt.

Najčešći među simptomima bili su neobičan umor i iscrpljenost, problemi sa snom, i slabost ili osećaj neprijatnosti u ruci.

Simptome je imalo 85 posto žena, ali nešto manje muškaraca – 72 posto. Samo je jedna četvrtina ispitanika prijavila da je osećala bolove u grudima. Studija je pokazala još jednu zanimljivu stvar, a to je da su žene većinski odmah potražile pomoć ljekara, dok se na to odlučio značajno manji procenat muškaraca.

PROČITAJTE  Sumo-čučnjevi sa skokom – vježba za savršeno oblikovanu zadnjicu