Simptomi dijabetesa mogu se javiti u ustima

simptomi dijabetesa usta

Dijabetes ili šećerna bolest naziva se globalnom epidemijom jer broj oboljelih osoba u svijetu raste na razine koje su bile nezamislive prije samo nekoliko decenija. Postoji više razloga za ovu pojavu, a najznačajniji je promjena načina života koju obilježavaju veći unos visokokalorične hrane i smanjena tjelesna aktivnost. Stomatologinja Amanda Sheehan napominje kako se određeni simptomi dijabetesa mogu pojaviti i u našim ustima.

Dijabetes je stanje u kojem tijelo nije u stanju samostalno kontrolirati nivo šećera u krvi. Naime, visok nivo šećera u krvi u većini slučajeva zna rezultirati povećanjem šećera u našoj slini, što može oštetiti naše zube, ali i desni”, objašnjava za portal Express.

Kako dodaje, smanjena proizvodnja sline može imati štetan učinak na naše oralno zdravlje zbog sposobnosti sline za zaštitu i čišćenje usne šupljine, povećavajući pritom šansu za pojavu različitih bolesti desni, ali i karijesa. Iako nisu uvijek lako uočljivi, simptomi dijabetesa koji se javljaju u ustima podrazumijevaju:

desni koje su crvene, natečene ili krvare

povlačenje desni

klimanje zubi

povećanje prostora između zuba

suha usta

neugodan zadah koji ne nestaje ni nakon pranja zuba.

PROČITAJTE  Testirajte se na vreme: Tihi simptomi dijabetesa

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime