Šetnja po hladnom zraku je veliki poklon našem zdravlju, evo i zašto

Ne morate provoditi sate i sate u teretani ili trčati par kilometara svaki dan, redovite šetnje mogu biti dovoljne za poboljšanje vašeg zdravlja i održavanje linije, a ukoliko ih praktikujete i u zimskim mjesecima učinit ćete sebi duplu uslugu.

Dobićemo više energije

Izloženost hladnim temperaturama, na primjer šetnja po hladnoći, ispunit će vas energijom te ćete biti energični još satima nakon što se vratite u toplo. Da bi hladnoća imala takav učinak, ne morate joj dugo biti izloženi.

Bolje ćete spavati

Ljudi koji pate od nesanice imaju višu tjelesnu temperaturu pa će spavanje u lagano rashlađenoj prostoriji, na idealnoj temperaturi od 16 do 20 stepeni pomoći da bolje spavaju i oni koji pate od nesanice.

Hladnoća potiče sagorjevanje kalorija kod smeđeg masnog tkiva

Svaki ga pojedinac ima u malim količinama, a njegova je uloga da proizvodi toplinotnu barijeru i sagorijeva masnoće, dok kod beba ono ima ulogu da regulira tjelesnu temperaturu.

Mozak će vam raditi bolje

Toplo vrijeme brže iscrpljuje naše rezerve glukoze, a kako glukozu koristimo u mentalnim procesima, njezin nedostatak utiče na našu sposobnost donošenja odluka.

Hladnoća smanjuje upale i ‘tjera’ infekcije

Upala mišića često se ublažuje stavljanjem leda na otečeno i bolno mjesto. Identičan učinak imaju i niske temperature zraka. Mnogi atletičari u liječenju upala i ozljeda koriste krioterapiju (izlaganje ekstremno niskim temperaturama kako bi se mišići što bolje regenerisali). 

PROČITAJTE  Ova država je odlučila nagraditi stanovnike koji naprave 10 hiljada koraka u danu