Šest važnih stvari koje trebate znati o tikvicama ako ih često jedete

Povrće koje je postalo dio gotovo svačije kuhinje ima brojne benefite. Ako želite svestrano povrće, ne tražite dalje od tikvica. Bilo da ih jedete sirove ili kuhane, postoji toliko načina da uživate u ovom povrću, a da uz to dobijete brojne potrebne vitamine i minerale.

Koliko kalorija imaju tikvice?

Zapravo u tikvicama možete uživati u gotovo neograničenim količinama. Zašto? Zato što 100 grama tikvica ima samo 16,7 kcal. To je 40 do 50 posto manje kalorija u odnosu na drugo niskokalorično zeleno povrće poput brokule. Baš zato one čine savršeni lagani prilog za teške obroke. Naravno, tikvice uvijek možete ispeći na žaru sa začinskim biljem.

Dobre su za vid

Redovna konzumacija tikvica može pomoći vašem vidu. To je dijelom i zato što su tikvice bogate vitaminom C i beta karotenom, važnim sastojcima za zdravlje očiju. Tikvice sadrže antioksidanse lutein i zeaksantin. Istraživanja pokazuju da se ti antioksidansi mogu akumulirati u vašoj mrežnici, poboljšavajući vaš vid i smanjujući rizik od starosnih bolesti oka. To može uključivati manji rizik od makularne degeneracije, koja je vodeći uzrok nepovratnog gubitka vida u starijih osoba.

Tikvice su dobre za srce

Prema Američkom udruženju za srce, kalij može pomoći u kontroli krvnog pritiska jer smanjuje štetne učinke soli na vaše tijelo. Naime, samo 100 grama tikvica ima 261 miligram kalija što je otprilike 7% preporučenog dnevnog unosa. Studije sugeriraju da povećanje unosa kalija može smanjiti rizik od moždanog udara, ali i vjerojatnost od razvoja srčanih bolesti. Tikvice su također bogate antioksidantnim vitaminom C koji može pomoći u boljem funkcionisanju sluznice krvnih stanica, snižavajući krvni pritisak i štiteći od začepljenih arterija.

Odlična su zamjena za tjesteninu

PROČITAJTE  Zdravi ljudi ne bi trebali uzimati aspirin kako bi spriječili bolesti srca

Vjerovatno ste vidjeli recepte u kojima je tikvica alternativa tjestenini, ali možete ih koristiti i umjesto rezanaca. Takozvani “zoodles” izvrsna su zamjena, a lako ih je napraviti uz pomoć kuhinjskih naprava. Ako nemate spiralni rezač povrća, možete iskoristiti guljač koji ima nazubljene oštrice za stvaranje tankih traka.

Nisu uvijek zelene

Možda ste ih navikli vidjeti u zelenoj boji, ali postoji žuta sorta tikvica. Iako se ne zna mnogo o razlikama između sorti, neki kažu da zlatne tikvice imaju slađi okus nego zelene. Žute tikvice zadržavaju boju nakon kuhanja, što je čini veselim dodatkom svakom jelu.

Doprinose zdravoj probavi

Tikvice mogu potaknuti probavu na nekoliko načina. Za početak, bogate su vodom koja može omekšati stolicu i smanjiti šanse za zatvor. Uz to, sadrže i topiva i netopljiva vlakna. Netopljiva vlakna povećavaju stolicu i pomažu hrani da se lakše kreće kroz crijeva, dodatno smanjujući rizik od zatvora. U međuvremenu, topljiva vlakna hrane korisne bakterije koje žive u vašim crijevima. Zauzvrat, ove prijateljske bakterije proizvode kratke lančane masne kiseline koje hrane vaše crijevne stanice, što može pomoći u smanjenju upale i simptoma određenih poremećaja crijeva, poput sindroma iritabilnog crijeva, Crohnove bolesti i ulceroznog kolitisa.