Sedam znakova koji odaju da je tvoje dijete razmaženo – i šta sad?

Nijedno dijete se ne rodi s ovakvim ponašanjem, već ga nauči. Kako ga prepoznati i spriječiti?

Niko nije savršen roditelj, a često u svojoj želji da budu najbolji mogući roditelji i djetetu pruže sve što želi, neki roditelji iz najbolje namjere naprave veliku grešku. Jer umjetnost odgajanja, složiće se psiholozi, nije u davanju djetetu svega što zaželi, već svega što mu objektivno treba.

Stručnjaci za roditeljstvo otkrili su kako da prepoznate znakove koji upućuju na to da možda odgajate razmaženo dijete. Tu si i savjeti koji vam mogu pomoći da zaustavite neka od tih ponašanja.

Kada mu kažeš „ne“, dobije napad bijesa koji traje dok ne dobije što želi

Sva djeca mogu izraziti neko razočaranje kada im kažeš da nešto ne mogu ili ne smiju, na primer, dvije večeri zaredom jesti picu. Ali razmaženoj djeci je posebno teško da prihvate „ne“ kao odgovor. Tantrumi bi mogli biti razvojno prikladni za malu djecu koja ne mogu sama da se adekvatno izraze. Ali ako se ti krahovi događaju sve vrijeme i ne prolaze kako dijete raste, to bi mogao biti pokazatelj da je razmaženo. Kako tvoje dijete obično reaguje na reč „ne“? Razmažena djeca ne mogu podnijeti tu reč. Očekuju da će dobiti ono što žele i obično dobiju.

Nikada nije zadovoljno onim što ima

Razmažena djeca mogu imati sve igračke i odjeću na svijetu, ali to nikada nije dovoljno: uvijek žele još i više. Budući da imaju puno, skloni su tome da budu nezahvalni i pomalo pohlepni. Umjesto da izraze svoju zahvalnost za ono što imaju, više su usredsređeni na dobijanje sljedeće stvari. Možda će početi manje da govore ‘hvala’, a ‘želim’ više.

PROČITAJTE  Savjeti stručnjaka uz koje će povratak u školu biti lakši nego ikada

Misli da se svijet vrti oko njega

Razmažena djeca obično su egocentrična. Nisu toliko zabrinuta zbog neugodnosti drugih ljudi. Razmažena djeca više misle na sebe nego na druge. Osjećaju se kao da im sve pripada i očekuju poseban tretman.

Zahtjeva stvari što je prije moguće

Razmažena djeca nisu posebno strpljiva: kad nešto žele, žele to sada. Roditeljima je obično lakše da popuste nego da odgode djetetov zahtjev.

Loši su gubitnici

Nijedno dijete ne uživa kad gubi – bilo da se radi o društvenoj igri ili teniskom meču – ali razmaženom je možda teže da se nosi s razočaranjem kada ne pobjedi. Ako tvoje dijete uvek okrivljuje druge za sopstveni loš rezultat, očekuje pohvalu za sve što radi, viče na druge koji ne rade stvari na njegov način i ne odaje priznanje kada su njegovi saigrači ili konkurenti uspješni, velike su šanse da je tvoje dijete razmaženo.

Ne odustaje dok ne dobije ono što želi

Razmažena djeca mogu koristiti manipulativne taktike kako bi dobili „da“ koje traže, bilo da to znači laganje ili sukobljavanje roditelja jednog s drugim. Recimo, otići će jednom roditelju i reći da je onaj drugi rekao da mogu dobiti predmet koji žele.

Odbija da izvrši čak i jednostavne zadatke dok ih ne izmolite ili podmitite

Normalno je da djecu treba podstaći da operu zube ili pospreme igračke, na primjer. Ali kada ih roditelj zamoli da nešto učine, trebalo bi da slušaju. Ako tvoje dijete često odbija da radi osnovne stvari sve dok ga ne podstakneš novcem, poslasticama ili igračkama, mogli biste da sami sebi zagorčate život ubuduće i napravite mu medveđu uslugu.

PROČITAJTE  Vitamin B5: Pantotenska kiselina za vašu kožu i kosu

Savjeti kako „odmaziti“ dijete

Dobra vijest je da razmažena djeca nastaju, a ne rađaju se. Zapamti – ne postoji nešto poput razmaženog gena. To je naučeno ponašanje od kojeg se dijete može odučiti – i što se to brže učini, to bolje, piše 24sata.hr.

To neće biti lak prelaz, kako ni za roditelje, tako ni za dijete – stoga budi spremna na to. Posveti se modifikovanju svojih popustljivih načina i prihvati da ćeš morati doći u sukob s djetetom. Puno puta. Dopusti mu da plače i da se uzruja. Nakon što postaviš granice, dolazi onaj teški dio – moraš ih se doslkedno i držati. I ti i partner. Dodajte ‘ne’ svom vokabularu i nemojte se osjećati krivim što ga koristite sa svojom djecom. Ne dopustite da razmaženo ponašanje vašeg djeteta pobjedi. Šta god radili – ne popuštajte. Međutim, kada postavljate granice, činite to s empatijom i razumjevanjem. Ne morate da budete tiranin da bi vas dijete poštovalo ili da bi ove metode bile efikasne.

Kada je sve u životu vašeg djeteta „ja, ja, ja“, prebacite fokus na „mi“.

Bitno je zapamtiti da djeca najbolje odgovaraju na ohrabrenje, a ne kaznu. I za kraj – pomozite im da cijene male stvari u životu. Pokažite im da ima puno radosti u jednostavnim zadovoljstvima, poput boravka u prirodi ili provođenja kvalitetnog vremena s porodicom i prijateljima. Pronalaženje vremena za igru i povezivanje sa svojom djecom jedna je od najvećih stvari koje roditelj može da učini kako bi obuzdao većinu negativnog ponašanja kod djece.