Sedam veličanstvenih: Ovi narodni lijekovi umiruju kašalj, oslobađaju sekreta i oporavljaju pluća


Povremeni kašalj olakšava normalno disanje, jer se na taj način obezbjeđuje prohodnost disajnih puteva. Međutim, kašalj može da bude iritantan i umarajući, uporan tako da ometa svakodnevne aktivnosti i san. Ako je praćen sekretom, naziva se produktivni kašalj; ako sekrecije nema – kašalj je suh.

Kašalj je najčešće posljedica infekcija gornjih disajnih puteva, kao što su gripa, prehlada ili upala sinusa. Teži kašalj može ukazivati na oštećenje pluća usljed infekcije, kao što je zapaljenje pluća i akutni bronhitis. Kod astme dolazi do sužavanja i zapaljenja disajnih puteva u plućima, što izaziva kašalj koji se pojačava noću ili nakon fizičkih aktivnosti. Do oštećanja pluća dolazi i pušenjem, koje izaziva karakterističan pušački kašalj.

Predstavljamo vam sedam narodnih lekova koji su oprobano uspešni u razgrađivanju sekrecije iz disajnih puteva, ali i u smirivanju suhog i nadražajnog kašlja.

Recepti:

1 – Jedna kašika pitomog bosiljka i kašika meda prelije se sa 300 g ključale vode i ostavi da stoji poklopljeno 10 minuta. Nakon toga se ocijedi, pravim medom zasladi i pije triput dnevno po jedna šolja prije jela. Terapija traje do ozdravljenja.

2 – 800 g meda, 200 g rakije i 800 g svježeg maslaca. Sve dobro promiješati. Uzima se svako jutro natašte po dvije kašike – 30 dana.

3 – Uzme se 150 g voćnog soka, 150 g sirupa od zovinog ploda i 150 g lipovog čaja. Sve zajedno neka proključa i tada dodati kašiku meda. Pije se toplo više puta dnevno po jedna šoljica.

4 – Tri kašike timijanovog lista prelije se s pola litre vrele vode, poklopi i dva sata posle toga ocijedi, medom zasladi i pije svaka 2 sata po jedna kašika.

5 – Po 20 g lista bokvice (ženske), bijelog sljeza (cvijeta), podbela (lista) i komorača. Od toga se uzme 3 kašike i prelije sa pola litre vrele vode, poklopi, posle 3 sata ocijedi, medom zasladi i pije svaka 2 sata po 1 kašika.

PROČITAJTE  Ovo su razlozi zašto čaj od kamilice trebamo piti svaki dan

6 – Po 25 g anisa, komorača, sladića i majorana. Uzeti 1 kašiku toga, preliti s 200 g vrele vode, poklopiti, poslije 2 sata odliti i popiti poslije jela.

7 – Uzeti po 20 g bokvice (list, muške, duguljaste), bijelog sleza (cvet), podbjela (cvijet i list) i komorača. 3 kašike te mješavine preliti sa pola litre vrele vode, ostaviti poklopljeno 3 sata, ocijediti, zasladiti medom i piti po jednu kašiku svaka 2 sata, piše Herbalia, a prenosi Stil.