Sedam simptoma upale mjehura koje morate shvatiti ozbiljno

Upala mjehura najčešće je uzrokovana bakterijom Escherichia coli i drugim enterobakterijama. Bakterije koje se prenose seksualnim putem, poput klamidije i mikoplazme, mogu izazvati upalu mokraćne cijevi te upale reproduktivnih organa i time otežati ili onemogućiti začeće. Zbog toga je vrlo važno prepoznati simptome upale mjehura i mokraćne cijevi te reagirati na vrijeme, prije nego što upala postane hronična.

Upala mjehura, poznata i kao infekcija donjeg urinarnog trakta, može pogoditi oba spola, ali žene su sklonije tom zdravstvenom problemu, koji zna biti itekako uporan jer imaju kraću mokraćnu cijev, zbog čega bakterije lakše i brže dopru do mjehura. Kod žena je uretra također smještena bliže anusu, što znači da bakterije moraju prijeći kraći put da bi dospjele u mjehur.

U većini slučajeva upala mjehura pojavljuje se iznenadno i traje kratko (akutna upala mjehura), no ponekad se može zadržati duže vrijeme (hronična upala mjehura). Rano tretiranje upale ključno je za prevenciju širenja infekcije. U normalnim okolnostima bakterija koja uzrokuje upalu mjehura uriniranjem će se ukloniti iz tijela. U nekim slučajevima bakterija se može pričvrstiti za zidove mjehura i brzo se razmnožiti. To onemogućuje sposobnost tijela da ih uništi, što rezultira upalom mjehura.

U većini slučajeva upala mjehura uzrokovana je Escherichijom coli, bakterijom koja je prirodno prisutna u debelom crijevu. Upala se može javiti ako se bakterije umnože u tijelu ili ako se ne izbace iz tijela mokrenjem.

Faktori koji mogu povećati rizik upale mjehura kod žena i muškaraca su:

– nedovoljan unos tekućine

Do upale mjehura može doći ako osoba pije vrlo malo tekućine, posebno u ljetnim mjesecima, u vrijeme grijanja ili kad ima početne simptome upale mjehura.

– hirurški zahvat u području mokraćovoda

PROČITAJTE  Zašto je važno da se tuširate hladnom? Ovo su beneficije koje možete postići za samo pet minuta tuširanja

Upala mjehura prije svega je povezana s postavljanjem urinarnog katetera nakon zahvata u mokraćnu cijev ili direktnim unosom bakterija kod zahvata.

– zadržavanje mokraće, odnosno otežano pražnjenje mjehura

Ako pacijenti ne prazne mjehur u potpunosti, do upala dolazi lakše, a teže ih je liječiti.

– povećana prostata

Ako muškarac teže mokri i posljedično mu zaostaje urin u mjehuru, to može biti razlog lakšeg početka upale mjehura i težeg liječenja.

– inkontinencija

Ako pacijenti zbog inkontinencije nose pelene ili uloške, to pogoduje nastanku infekta lokalno, a kasnije i u mjehuru.

– trudnoća

Sama po sebi nije razlog češćih upala, ali dobivanje na težini i ponekad teže održavanje higijene mogu povećati rizik od upale.

Simptomi upale mjehura variraju ovisno o tome koliko je infekcija ozbiljna

– dijabetes

Pacijenti koji imaju šećernu bolest imaju veći rizik razvoja svih infekcija, pa tako i onih u mokraćnom mjehuru. Nekad se i prisutnost bakterija u mjehuru bez znakova infekcije liječila. Danas to nije slučaj.

– starija dob

Kod starijih žena dolazi do promjena u kvaliteti sluznice rodnice zbog hormonalnih promjena, a to onda povećava mogućnost infekta. Muškarci s godinama imaju veću prostatu, što može dovesti do češćih upala.

Simptomi upale mjehura

Simptomi upale mjehura variraju ovisno o tome koliko je infekcija ozbiljna. U svakom slučaju, odmah su primjetne promjene tijekom mokrenja, a kako upala napreduje, pojavljuje se i bol.

1. Mutna mokraća ili mokraća u kojoj su vidljivi tragovi krvi.

2. Mokrite češće nego inače.

3. Mokraća neugodnog mirisa.

4. Bol ili osjećaj pečenja tokom mokrenja.

5. Stalni osjećaj pritiska u mjehuru i sile na WC.

6. Grčevi ili pritisak u donjem dijelu abdomena ili dijelu leđa.

7. Visoka temperatura s jakim bolom u predjelu bubrega.

PROČITAJTE  Tri namirnice koje ne treba konzumirati istovremeno

Upala mjehura može se proširiti i na bubrege. U tom slučaju imat ćete visoku temperaturu s jakom boli u predjelu bubrega, a izrazito na udaru u tom predjelu. Mokraća će pod mikroskopom biti puna upalnih ćelija i bakterija.