Sedam savjeta protiv gripe: Evo šta učiniti kako biste se zaštitili

Organizam je najotporniji uz pravilnu prehranu, tjelovježbu, bez cigareta i alkohola, no ako se već i razbolite, gripu obavezno preležite koliko god treba .

Što učiniti prije dolaska gripe i kako se zaštititi kada nastupi bolest, detaljno je na svojim stranicama objavio Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Simptomi su gripe visoka temperatura, drhtavica, bolovi u mišićima i zglobovima, malaksalost, a u djece nerijetko i mučnina, odnosno povraćanje. 

Mogu se pojaviti kašalj i šmrcanje, simptomi inače izraženiji kod prehlade. Uzimanje preparata protiv povišene temperature i boli može pomoći da se osjećate bolje, no treba paziti da se upotrebljavaju prema uputstvu. 

Djeci se smiju davati samo preparati koji su izričito za njihovu dob.

Najbolje je mirovati, preležati gripu kod kuće, dati organizmu priliku da se oporavi i ujedno ne prenositi virus na druge.

Primjereno mirovanje i odmor ključni su za oporavak od gripe – ako se potpuno ne oporavite, možete produžiti trajanje bolesti ili izazvati komplikacije.

Zapazite li da se ne oporavljate (danima ne možete sniziti tjelesnu temperaturu, imate teškoće sa disanjem, gutanjem i slično), obavezno se javite liječniku.

Gripa je virusna, a ne bakterijska bolest, pa nema smisla liječiti je antibioticima na svoju ruku. Bude li bakterijskih komplikacija, liječit će se antibioticima, ali o tome odlučuje liječnik.

Najbolje je upotrijebiti rupčiće za jednokratnu upotrebu. Zaštitite nos i usta kad kišete i kašljete te održavajte higijenu ruku. Provjetravajte prostorije u kojima boravite.

Uzimajte dovoljno tekućine. Čajevi i supe naročito su pogodni zato što su bogati mineralima.

Najbolja specifična zaštita protiv gripe je cijepljenje. Vitamin C, cink i različite biljne mješavine nisu specifična zaštita protiv gripe. 

Organizam će biti najotporniji uz pravilnu prehranu, redovnu tjelovježbu, izbjegavanje cigareta, alkohola i stresa te dovoljno odmora.

PROČITAJTE  Namirnice koje štitna žlijezda nikako ne voli

Premda je gripa ozbiljna bolest, nema razloga za paniku, najvažnije je pridržavati se liječničkih savjeta i preležati gripu.