Sedam najvećih zabluda o maslinovom ulju

Možda mislite da znate baš sve o maslinovom ulju, ali ovaj ukusan, zdrav i hranjiv proizvod puno je kompleksniji nego što se čini. Ako želite da budete sigurni da jedete najbolje i da ga koristite na pravi način donosimo vam sedam najčešćih pogrešnih činjenica koje bi svi trebalo da znaju.

1. Maslinovo ulje iz prodavnice je uvijek sveže

Iako je dobro uskladišteno, maslinovo ulje iz uvoza koje pronalazimo u prodavnicama i marketima često je staro i do tri godine. Ali, za razliku od vina, za maslinovo ulje ne važi pravilo što je starije to je bolje. Zamislite ga kao iscijeđeni sok iz masline koji je bolje potrošiti dok je svjež. Ako želite da budete sigurni šta jedete, kupujte ulje koje ima naznačenu godinu berbe.

2. Kvalitetno maslinovo ulje čuvajte za salate, a jeftinije koristite za kuhanje

Potpuno pogrešno. Što je ulje kvalitetnije i svježije to bolje podnosi visoku temperaturu. Isto tako, kuhanjem se ne gubi na kvalitetu, a hrana će biti daleko ukusnija i time i zdravije pripremljena.

3. Maslinovo ulje treba čuvati samo u staklenoj boci

Ova teza je samo djelimično tačna. Čuvanje ulja u staklenoj boci je dobro, ali ona mora da bude od tamnog stakla jer ulje reaguje na svjetlo koje mu mijenja strukturu i time gubi na kvalitetu. Ali, limena ambalaža jednako je efikasna.

4. Maslinovo ulje držite na radnoj površini, da vam je uvijek nadohvat ruke

Još jedna vrlo česta greška. Maslinovo ulje je najbolje čuvati u kuhinjskom ormariću. Razlog je taj što svjetlost nikako ne pogoduje ovoj namirnici. Ono mijenja strukturu ulja i time ono gubi na kvalitetu.

5. Maslinovo ulju se ne smije izlagati visokim temperaturama

PROČITAJTE  Ovaj napitak će vam pomoći da se riješite kamena u bubrezima

Još jedna pogrešna informacija. Istraživanje je pokazalo kako kvalitetno ulje ne mijenja strukturu i do 200 stepeni, što znači da na njemu slobodno možete kuhati. Maslinovo ulje se kod izlaganja visokim temperaturama ponaša daleko bolje od svih ostalih ulja iz domaćinstva, s obzirom na visok sadržaj oleinske kiseline. Imajte na umu da se to ne odnosi na prženje hrane.

6. Maslinovo ulje nema puno kalorija

Pogrešno! Iako je vrlo zdravo i hranjivo, i maslinovo ulje je ulje. Ono sadrži veliku količinu kalorija ali, za razliku od biljnog ulja ili masti, ima nizak nivo holesterola (loših masnoća). Isto tako, ono je snažan antioksidans visoke hranjive vrijednosti na kojem će vam tijelo biti zahvalno.

7. Dobro maslinovo ulje ima fantastičan blagi ukus

Iako će se ljubitelji ulja s time odmah složiti, trebalo bi da znate kako je čisto, kvalitetno i sveže maslinovo ulje zapravo vrlo intenzivno i oštro. Krasi ga gorak ukus koji lagano “pali” jezik što možda neće odgovarati svima, posebno ako ste navikli na kupovna rafinirana ulja.