Sedam dana pauze na društvenim mrežama pomaže mentalnom zdravlju

Sedam dana pauze na društvenim mrežama
Odmor od društvenih mreža služi kao detox za mozak

Naučnici iz Velike Britanije novim otkrili su kako je sedam dana pauze na društvenim mrežama kod ispitanika uzrokovalo značajno poboljšanje simptoma anksioznosti i depresije i općenito mentalnog blagostanja. 

Stručnjaci kažu da je vrlo lako upasti u obrazac opsesivnog skeniranja društvenih mreža u potrazi za lošim vijestima. To se dešava pogotovo kada nam algoritmi društvenih medija nastoje dati još više od onoga što već gledamo. 

Međutim, naučnici Univerziteta u Bathu kažu da je dobar način da se oslobodite lošeg raspoloženja odmor od društvenih mreža. 

Kažu da čak i sedam dana pauze na društvenim mrežama poput Facebooka može smanjiti vaše simptome i općenito poboljšati vaš osjećaj dobrobiti. 

Također može osloboditi nekoliko sati vremena koje možete iskoristiti za druge aktivnosti. Zapravo, neki sudionici nove studije izvijestili su da su dobili čak devet sati sedmično. 

Istraživanje

Kako bi proučili učinak prekida korištenja društvenih mreža na mentalno zdravlje, dr. Jeff Lambert i njegov tim nasumično su smjestili 154 svakodnevna korisnika društvenih mreža u dobi od 18 do 72 godine u jednu od dvije grupe. Od prve skupine zatraženo je da se sedam dana suzdrže od korištenja društvenih mreža. Drugoj je dopušteno da nastavi normalno. 

Polazne ocjene dobivene su za depresiju, anksioznost i dobrobit. Prije pauze, ljudi su izvijestili da su u prosjeku na društvenim mrežama provodili oko osam sati sedmično. 

Tokom studije, naučnici su prikupili statističke podatke o vremenu koje su sudionici istraživanja proveli pred ekranom. Otkrili su da su oni na pauzi imali prosječno 21 minutu vremena ispred ekrana tokom cijele sedmice, dok je druga grupa koristila mreže oko sedam sati. 

Nakon sedam dana, osobe koje su uzele pauzu primijetile su značajno poboljšanje simptoma anksioznosti i depresije. Također su primijezili i bolje osjećanje dobrobiti u usporedbi s onima koji nisu. 

PROČITAJTE  Crveni semafor: Ambrozija cvjeta do novembra. Klimatske promjene produžile period alergija

Lambertov tim piše da bi u budućnosti želio istražiti mogu li prekidi na društvenim mrežama pružiti trajne prednosti. To bi ih možda učinilo dijelom upravljanja mentalnim zdravljem ljudi.