Savjeti ljekara za žene koje idu na manikuru

Lampe koje se koriste pri manikuri za stvrdnjavanje gela ili trajnog laka među nekima su izazvale zabrinutost. Jer poput solarija, emitiraju ultraljubičasto zračenje, koje je povezano s većim rizikom od raka. U nastavku vam donosimo savjete ljekara za žene koje idu na manikuru.

Studija iz 2014., objavljena u JAMA Dermatologyju, otkrila je da razina izloženosti UVA zračenju povezana s manikurom gelom svake dvije sedmice. Vjerojatno nije dovoljno visoka da značajno poveća rizik od raka kože, ali mudro je biti svjestan problema.

Kako piše Harvard Health, neke lampe se nazivaju UV lampama, a druge LED lampama. Obje emitiraju ultraljubičasto zračenje. Uglavnom u obliku UVA, navodi Američka akademija za dermatologiju.

Bez obzira na vrstu lampe dobro je zaštiti kožu tokom manikure tako da nanesete kremu za sunčanje na ruke ili navučete rukavice bez prstiju tokom manikure. I tako pružite svojoj koži dodatnu zaštitu od potencijalno štetnog UVA zračenja.

Doktor Dragan Stojičević na Instagramu je preporučio da obratite pozornost na to da je lampa testirana i da ima certifikat.

“Problem je što se kupuju kineske i lažne lampe za koje ni ne znamo koliko UV zraka emitiraju. U svakom slučaju, što češće radite ove tretmane, veća je šansa za oštećenjem kože šaka”, upozorio je ljekar.

PROČITAJTE  Zimi nam je svima potrebna: Blagodati tople kupke