Savjeti frizera: Kako sačuvati duže boju na kosi

Ako perete kosu nakon bojenja prije nego što prođu 72 sata, rizikujete da vam se boja skine brže nego što bi trebala, a poznati britanski frizer Rob Czlapke objašnjava zbog čega se to može desiti…

Frizer i vlasnik salona u Manchesteru Rob Czlapke kaže da su hemikalije iz šampona jedan od najvećih razloga zašto kosa brzo gubi boju, jer šamponiranje uklanja prirodna ulja i uništava joj teksturu.

– Šamponiranjem se, osim loših ulja i prljavštine, uklanjaju i zdrava ulja koja vlasište proizvodi kako bi zaštitilo kosu – rekao je Czlapke koji kaže da šampon žlijezde potiče da proizvedu još više ulja, što onda rezultira masnom kosom. – Zato treba izbjegavati jake šampone koji sadrže puno hemikalija: konzervanse, sulfate i sintetičke mirise – objasnio je.

Umjesto njih on preporučuje šampone na bazi esencijalnih ulja s organskim sastojcima koji će očistiti vlasište, a boju ostaviti postojanom.

– S njima će se kosa imati priliku oporaviti od bojenja i duže će ostati zdrava, a i boja će duže trajati – dodaje on i objašnjava kako se se još bojama za kosu može produžiti vijek:

Nakon bojenja kosu nemojte prati barem 72 sata

Svaki pramen kose sadrži sitne pore (kutikule) koje se kod procesa bojenja otvaraju da upiju novu boju, a nakon nekog vremena se opet zatvaraju. – Ako kosu nakon bojenja operete prije nego što prođu 72 sata, boja će se s vlasi skinuti i prije nego se kutikule zatvore – kaže Czlapke.

Bojenu kosu perite s hladnijom vodom

Kutikule se otvaraju i oštećuju i od visoke temperature, pa pranje kose u mlakoj vodi također pomaže da boja duže traje.

Ostavite kosu da se osuši na zraku

PROČITAJTE  Farbate se u plavo i nervira vas “žutilo” u kosi? Evo rješenja…

Sušenje kose fenom isto može oštetiti kutikulu i boju, pa je ostavite da se suši prirodno.

Izbjegavajte ravnanje i kovrčanje bojene kose

Zbog korištenja alata za oblikovanje kose odmah nakon pranja tjeme ne stiže stvoriti zaštitna ulja, a oštećuju se i pigmenti boje. – Ako planirate izlazak, pustite da prođe nekoliko sati između pranja i oblikovanja kose – savjetuje frizer.