Savjeti fitness trenera: Vježbanje prilagodite menstrualnom ciklusu

Tokom menstrualnog ciklusa trebate malo usporiti sa aktivnostima, ali nije istina da ih trebate u potpunosti izbaciti. Naime, samo je potrebno intenzitet vježbi prilagoditi promjenama koje se događaju u organizmu tokom tih dana…

Svaki dio ciklusa nosi određene hormonalne promjene, a nivo estrogena i progesterona utječe na raspoloženje i energiju. Zato fitness treneri savjetuju kako da trenirate u kojoj fazi, a mi vam prenosimo neke korisne savjete za pojedine dijelove ciklusa.

Prvih pet dana menstruacije

U ovom periodu nivo estrogena je nizak, moguće je da ćete se osjećati umorno i bez energije. Lagana šetnja, istezanje, pilates ili joga su treninzi koji će vam najviše odgovarati za vrijeme menstruacije. Ako se pak odlučite za jogu pripazite da ne radite obrnute položaje u kojima se stopala nalaze iznad srca poput Svijeće (Sarvangasana), Pluga (Halasana), Stoja na glavi (Shirshasana) i slično. Gravitacija neprirodno utječe na maternicu te pojačava cirkulaciju što može izazvati jače krvarenje.

Faza pred ovulaciju (6.-12. dan)

Ovo su najbolji dani ako želite započeti vježbati jer vam se polako vraća nivo energije i povećana je sposobnost za izgradnju mišića. U ovom periodu idealni su treninzi boksa, sprinta te intervalnih treninga visokog intenziteta.

Ovulacija i postovulacija (13.-20. dan)

Kombinacija estrogena i testosterona u organizmu tokom ovulacije vam daje veću motivaciju i energiju. To je period kad će vam najviše odgovarati trčanje i grupni treninzi. Isto tako, ako vam menstrualni ciklus traje 28 dana, primijetit ćete oko 17. dana kako vam pada energija i motivacija. Naš savjet je da tada u sportske aktivnosti uključite prijateljicu koja će vas inspirirati za koji čučanj više.

Faza pred menstruaciju (21.-28. dan)

Stižemo do faze u kojoj vam odgovaraju treninzi poput TRX-a u kojem koristite samo težinu tijela. U ovom periodu hormon progesteron je dominantan pa ćete se osjećati umirujuće. Tijelo neće biti raspoloženo za eksplozivne treninge već će mu odgovarati joga, plivanje ili pilates. Pred menstruaciju vrlo vjerovatno nećete biti raspoloženi za sportske aktivnosti, ali dobro je znati kako sport pozitivno utječe na PMS, odnosno ako ćete vježbati redovno nakon nekoliko mjeseci vaši bolovi i grčevi bit će puno manji.

PROČITAJTE  Nikada ne vježbate? Evo dobrog razloga zašto biste odmah trebali početi