Savjeti dermatologa: 10 jednostavnih načina kako izgledati 10 godina mlađe

Ako nemate 25 godina, onda sigurno i vi razmišljate o tome kako se pomladiti

Ako neko pored vas izgleda puno mlađe nego vi, vjerujte nema to nije radi čarobnog napitka. Sva je magija zapravo u vama. Kako izgledati i 10 godina mlađe, otkriva dr. Angela J. Lamb, izvanredni profesor dermatologije.

1. Ne trljajte oči

Vrat prvo stari, to svi znamo, ali zaboravljamo na oči gdje je koža najosjetljivija i tanka. Zapamtite to kada sljedeći put nakon napornog dana poželite protrljati oči ili kada vas nešto svrbi. Tako možete uzrokovati pucanje tankih žilica što će uzrokovati podbuhlost ali i nastanak sitnih bora puno prije nego su se trebale pojaviti.

2. Uložite u serume

Uložite u dobar serum jer se radi o jakim preparatima koji imaju aktivne sastojke, a oni su ključni. Tako mogu sadržavati cijelu vojsku vitamina, hijalurona i ostalih važnih komponenti. Iako mogu biti skupi, doktorica savjetuje da ih obavezno nabavite.

3. Koliko vode morate piti

Koža koja manjka vode nije elastična i ne reflektira svjetlost, a i pore se čine većim.

Tekućina će spriječiti suhoću i sivilo lica, pa biste trebali popiti u danu barem 8 čaša vode, a tako savjetuju svu dermatolozi, a možete i putem krema vlažiti kožu ako one sadržavaju ureu, glicerin, ceramide i hijaluronsku kiselinu. Ako je prostor u kojem boravite jako suh, razmislite o korištenju ovlaživača zraka i isto tako izbjegavajte tuširanje vrelom vodom jer će upravo ta navika dodatno isušiti kožu.

4. Ispirite regenerator hladnom vodom

Regenerator ispirite hladnom vodom kako topla voda može isušiti kožu isto može učiniti i s kosom, a ako vam je kosa sjajna i puna, sigurno ćete izgledati i mlađe. Kao dodatan bonus, hladna voda stimulira živce koji regulišu razinu stresa u organizmu.

PROČITAJTE  Pretjerali ste s pićem? 6 namirnica koje su lijek za mamurluk

5. Svakih 90 minuta nanesite zaštitni faktor

Uvijek pri ruci morate imate kremu sa zaštitnim faktorom kako bi vam koža dugo izgledala zdravo i mladoliko. Ono što možda niste znali je da je morate nanositi svakih 90 minuta kada ste na suncu. Jedno je istraživanje potvrdilo kako se takvom navikom smanjuje opuštanje kože i za 24 posto.

6. Dovoljno spavajte

Plava svjetlost ekrana umanjuje izlučivanje melatonina, hormona koji pospješuje san,  samim time uzrokuje nesanicu. Budući da tijelo tokom noći regenerira sve sisteme, pa tako i samu kožu, potrebno mu je pružiti vrijeme u kojem će biti u mogućnosti učiniti tačno to. Hormoni stresa i manjak sna uništavaju kolagen i ubrzavaju starenje, a dobro je napomenuti i da manjak sna može uzrokovati probleme poput depresije, problema s pamćenjem i manjkom koncentracije. Možda vam u mladosti odgovara kasniji odlazak na spavanje, ali svakako će vas ta navika postarati.

7. Osmijeh

Osmijeh, sreća i dobro odnosi s prijateljima vas mogu pomladiti, a to je dokazano. Smijeh potiče brže kolanje krvi kroz žile i tako vas oslobađa stresa, a to su faktori zbog kojih ćete izgledati mlađe.

8. Uvijek nosite šešir

Ako planirate dugu šetnju, nosite šešir jer je pravi dodatak za zaštitu od štetnog utjecaja sunčevih zraka. Zapamtite da previše sunca neće samo uzrokovati prerani nastanak bora već i rak kože.

9. Ako želite botoks, reagujte rano

Tek ste dobili prve bore i želite botoks. Dr. Lamb kaže da to nije loša ideja i ako ga planirate napraviti najbolje je onda u tom trenutku. Ako ljekar implicira botoks pravilno, onda se ne bi trebalo primijetiti da ga imate. Ako želite nešto spriječiti onda je pametno regovati rano.

PROČITAJTE  Šta treba jesti i piti za sehur, a šta za iftar?

10. Prihvatite svoj izgled

Najvažnije je spriječiti pojavu nekih bolesti kože, ali starenje nije nešto šta morate riješiti. Jedite zdravo, vježbajte i pronađite sreću u životu – sve to može pratiti mladenački sjaj.