Sataraš je svima poznato tradicionalno jelo, ova varijanta s tikvicama je predobra.
Sastojci:
2 crvena luka
4 paprike babure
4 velika paradajza
2 tikvice
50 ml suncokretovog ulja
⅛ kašikica soli
1 prstohvat bibera
1 kašika svježeg peršuna
Priprema:
1. Pripremite povrće
Paprike ispecite u rerni na suhom limu za pečenje na 200 stepeni oko 15 minuta sa svake strane.
Ogulite ih, očistite od sjemenki i nasjeckajte na trakice. Paradajz ogulite pa i njih nasjeckajte na kockice.
Tikvice narežite na kolutove pa ih posolite i ostavite da puste vodu.
2. Dinstajte
Na zagrijanom ulju dinstajte sitno sjeckani luk.
3. Pomiješajte sve sastojke
Na dinstani luk dodajte paprike i paradajz, posolite i popbiberite. Miješajte na laganoj vatri i nakon 5 minuta umiješajte ocijeđene tikvice i kuhajte dok ne omekšaju, oko 10 minuta.
Na kraju dodajte svježi peršun, a prije posluživanja ostavite sataraš da odstoji 10 minuta.