Sarajevo postaje regionalni centar za neinvazivnu prenatalnu dijagnostiku i genetsko profiliranje tumora

Sarajevo i Bosna i Hercegovina postaju regionalni centar u pružanju usluga neinvazivne prenatalne dijagnostike i genetskog profiliranja tumora. Ovaj značajan iskorak na polju zahtjevnih genetskih laboratorijskih pretraga napravljen je zahvaljujući saradnji Genetičkog centra ALEA i Zdravstvene ustanove ALEA sa vodećom svjetskom biotehnološkom kompanijom Illumina inc.

Kao lider u pružanju usluga neinvazivnih prenatalnih testova (NIPT) i genetskog profiliranja tumora, Illumina inc prepoznala je kvalitet ALEA Genetičkog centra, koji postaje njena certificirana laboratorija.

Zahtjevne genetske analize uskoro će biti dostupne u AGC laboratoriji u Sarajevu, čime će se izbjeći dosadašnje slanje genetskog materijala u Kinu, Španiju i Sjedinjene Američke Države, uz napomenu da je standard pružanja usluga identičan.

Ovom saradnjom pacijenti iz BiH i regiona na jednom mjestu dobit će kompletnu uslugu prenatalne neinvazivne dijagnostike i genetskog profiliranja tumora, uz napomenu da će sve analize biti rađene u AGC-ovoj laboratoriji u Sarajevu, što će znatno skratiti vrijeme potrebno za dobijanje rezultata analize. Vrhunska oprema za genetsku dijagnostiku koju je implementirao AGC je najsofisticiranija u regiji i svi aparati nose potpis Illumine inc.

Neinvazivni prenatalni testovi koji će biti rađeni u AGC-ovoj laboratoriji imat će originalni Illuminin naziv VeriSeq V2.

O značaju ove saradnje govori i to da u Sarajevo dolaze pomoćnik direktora prodaje Illumina inc. za tržišta u razvoju Evrope, Srednjeg istoka i Afrike Stephane Garcia i upravitelj kliničke prodaje Illumina inc. za tržišta u razvoju Evrope, Srednjeg istoka i Afrike Jeroen Adema. Garcia i Adema govorit će o certificiranju laboratorije AGC-a na konferenciji za medije u utorak u 14 sati u Hotelu Hills u Sarajevu.

AGC je uložio značajna sredstva za nabavku najsavremenije i najsofisticiranije opreme te je prošao striktan i zahtjevan proces kako bi bio certificiran od strane svjetskog lidera u tom polju, kompanije Illumina inc. AGC je u saradnji sa Illumina inc. implementirao najsavremeniju i najsofisticiraniju tehnologiju, uz potreban transfer znanja, te time stekao sve uvjete da postane certificirana Illuminina laboratorija.

PROČITAJTE  Mnogi su počeli zamrzavati limun, evo razloga zašto bi svi trebali to napraviti

„Područje primijenjene genetike je odavno prestalo biti polje isključivo vezano za naučno-istraživački rad. Današnja dijagnostika u prenatalnoj, pedijatrijskoj, onkološkoj i većini ostalih područja medicine nije potpuna bez molekularno-bioloških instrumentalnih metoda analize, koje objedinjujemo pod imenom molekularna dijagnostika. ALEA genetički centar, od svog osnivanja 2017. godine, nudi rješenja, kako u molekularnoj i genetskoj dijagnostici, tako i u dizajnu i provedbi eksperimenata i studija u svrhu naučno-istraživačkih projekta. AGC posebno izdvaja kontinuirano uspješno učestvovanje u nekoliko programa eksterne validacije u oblasti onkogenetike, što ga izdvaja u vodeću ustanovu u toj oblasti u regiji.

Također, kapacitet AGC-a za sekvenciranjem čitavog genoma u kliničke svrhe je tokom proteklih godina uspješno usmjerio i potvrdio dijagnoze rijetkih genetski induciranih oboljenja, koje se nisu mogle riješiti konvencionalnim kliničkim putem za pacijente iz BiH i regije“, rekao je direktor AGC-a dr. sci. Rijad Konjhodžić.