Samo 15 minuta smijeha topi kalorije i mijenja dva sata sna

Mnogo puta smo čuli kako naši stari kažu da je smijeh najbolji lijek!

Vrijeme je da se zaista okrenemo tradicionalnim vjerovanjima jer se sve više i više dokazuju naučno dokazuju! Otkrijte sve benefite osmijeha…

Smijeh toliko ima pozitivan uticaj na naš organizam, da čak i kad radimo mimiku smejanja, iako se ne smijemo zapravo, šaljemo pozitivne impulse u naš mozak. Tako da kad god se shetite ukoliko vam ništa nije specijalno zabavno, pravite mimiku lica kao da se smijete kako bi vam poslalo pozitivne impulse u mozak.

Smijeh nam daje različite benefite i zato se kaže da je smijeh najbolji lijek. Ovo su samo neki od benefita koje nam smijeh pruža:

Može li smijeh zamjeniti san?
Kada se smijemo neprekidno petnaest minuta, nivo hormona stresa u našem tijelu opada. I dešava se čitav niz biohemijskih i fizioloških odgovora u tijelu. Ovi odgovori su slični reparativnim i terapeutskim aspektima stvarnog spavanja. Smatra se da 15 minuta smijanja može zamjeniti dva sata sna.

Smijeh i sagorjevanje kalorija
Rečeno je da smijeh smanjuje nivoe hormona stresa poznatog kao kortizol koji snižava brzinu metabolizma i skladišti masnoće u srednjem djelu. Smijeh ima tendenciju da prirodno poboljša vaš metabolizam, što utiče da vaše tijelo da sagorjeva više kalorija i samim tim gubi težinu.

Mentalne prednosti smijeha
Vodeće prednosti smeha uključuju smanjenje stresa, jačanje društvenih veza i oslobađanje hemikalije za “dobar osećaj”u vašem tijelu, endorfina. Što je veći nivo endorfina u vašem tijjelu, to ste manje skloni mentalnim oboljenjima, depresiji i anskioznim napadima, piše Haber.

PROČITAJTE  Hmelj se može koristiti za sigurno ublažavanje simptoma menopauze