Salata u teglii praktičan je način da je uzmete na posao, na faks ili gdje god idete. Sve je u jednoj posudi i nemate brige oko posebnog pakovanja dresinga. Potrebno vam je samo 15 minuta.
Potrebno vam je:
1 paradajz
0,5 ljubičastog luka
150 g kuhanog slanutka
1 stabljika celera
0,5 krastavaca
2 rotkvice
listovi zelene salate
2 kašike suncokretovih sjemenki
Dresing
100 g grčkog jogurta
3 kašike svježe iscijeđenog limunovog soka
1 kašika bijelog vinskog octa
1 kašika maslinovog ulja
so
bijeli biber
Priprema
1. Narežite povrće
Parajdaz narežite na kockice, ljubičasti luk, krastavac, rotkvice i stabljiku celera na tanke plohe, a zelenu salatu na rezance.
2. Tostirajte sjemenke
Stavite suncokretove sjemenke u suhu tavu i vrtite na laganoj vatri dvije do tri minute da postanu hrskave i zamirišu. Ohladite.
3. Napravite dresing
Sve sastojke za dresing izmiješajte štapnim mikserom. Posolite i pobiberite po vlastitiom ukusu.
4. Složite u teglu
Ova je količina za dvije osobe, zato pripremite dvije tegle. Na dno svake stavite dresing, a zatim slažite povrće u slojevima. Držite u firžideru i nosite sa sobom gdje god idete. Pripremite je navečer za ujutro, ali nemojte je držati pripremljenu duže od jednog dana jer će povrće previše omekšati.