Sačuvajte jetru. Ove namirnice vam mogu pomoći u tome

Poražavajuća je činjenica da svaka peta osoba na svetu ima problema sa radom jetre. S druge strane bilo koja vrsta poremećaja sa jetrom dovodi do ometanja brojnih metabličkih funkcija. Međutim, ono što je možda i najbolje u cijeloj priči je činjenica da uz pomoć zdrave ishrane možete da smanjite simptome pa čak i da u potpunosti izliječite svoju jetru. Donosimo vam u tom pogledu namirnice koje bi trebalo da konzumirate što više:

Bijeli luk

Detoksikacija je važna da bi jetra bila zdrava. Bijeli luk je bogat antioksidantima koji štite tijelo od oksidativnih oštećenja. Također, on stimuliše jetru da aktivira enzime koji izbacuju štetne supstance.

Zeleni čaj

Kineski naučnici su potvrdili da ispijanje zelenog čaja na dnevnoj bazi smanjuje rizik od raka jetre, bolesti jetre, ciroze jetre i hepatitisa. Zeleni čaj je bogat antioksidantima i ima brojne zdravstvene prednosti.

Kafa

Pored stimulativnog efekta kafa ima i hiperzaštitničku ulogu u pogledu jetre. Ako se konzumira u umjerenoj količini, kafa pruža jetri zaštitu i bori se u velikoj mjeri protiv njene disfunckije.

Kurkuma

Sa svojim izrazito zaštitnim utjecajem kurkuma predstavlja glavno bioaktivno sredstvo za borbu protiv bolesti jetre. Dokazano je da smanjuje upale i oksidativni stres.

Grejpfrut

Ova voćka je izuzetno bogata antioksidantima i potvrđeno jača imunitet. Sok od grejpa je najbolji način za detoksikaciju jetre i eliminaciju štetnih elemenata.

PROČITAJTE  Evo šta se događa s vašim tijelom kada jedete bijeli luk