Roditeljima na pažnju: Kako će vaša djeca biti uspješnija

djeca roditelji sin kćerka sjede čitaju

Roditelji koji sve prepuštaju slučaju i ne ulažu ni najmanji napor u odgoj ili obrazovanje svoje djece, vjerovatno neće imati uspješnu djecu. Iako se dugi niz godina govori o različitim metodama uspješnog roditeljstva, roditelji uspješne djece neke stvari rade drugačije. Kako donosi Business Insider, određene navike koje roditelji imaju pomažu njihovim mališanima da kasnije djeca postanu sretni, uspješni i samouvjereni ljudi.

Dozvoljavaju djeci da preuzmu vodstvo u lakim ili umjereno teškim zadacima

Razumijemo da svaki roditelj nastoji zaštititi svoje dijete od donošenja loših odluka ili grešaka. Međutim ponekad u tome znaju pretjerati. Previše roditeljskih smjernica može frustrirati dijete ili dovesti do toga da izgubi fokus na zadatak. Pokazala je to studija koju je 2021. vodila profesorica Jelena Obradović sa Univerziteta Stanford.

”Istraživanje je pratilo djecu koja su čistila, igrala se ili raspravljala o nekom postojećem problemu. Djeca čiji su roditelji uskakali s uputama kasnije su češće pokazivala poteškoće u reguliranju svojih emocija. Naša studija sugerira da bi roditelji ponekad trebali napraviti korak unatrag. Trebali bi dopustiti djeci da sami shvate kako se igrati, čistiti ili riješiti neki problem”, piše u spomenutom istraživanju.

Imaju tendenciju podučavati djecu socijalnim vještinama

Istraživači sa Univerziteta Pennsylvania State i Univerziteta Duke pratili su više od 700 djece od vrtića do dobi od 25 godina. Otkrili su značajnu korelaciju između njihovih društvenih vještina i njihovog uspjeha u odrasloj dobi. 20-godišnja studija pokazala je da će socijalno kompetentna djeca koja mogu sarađivati ​​sa svojim vršnjacima bez poticaja biti od pomoći drugima, razumjeti njihove osjećaje i sami rješavati probleme, daleko vjerovatnive dobiti fakultetsku diplomu i imati stabilan posao do 25. godine nego oni s ograničenim društvenim vještinama.

PROČITAJTE  Kako prepoznati anksioznost kod djece

“Ova studija pokazuje da je pomaganje djeci da razviju socijalne i emocionalne vještine vrlo važna. Tako ih kvalitetnije pripremili za uspješnu budućnost”, objasnila je autorica spomenutog istraživanja Kristin Schubert.

Skloni su visokim očekivanjima

Koristeći podatke iz nacionalnog istraživanja u kojem je učestvovalo 6.600 djece rođene 2001. godine, profesor Neal Halfon sa Univerziteta u Los Angelesu otkrio je da očekivanja koja roditelji imaju za svoju djecu imaju ogroman učinak na postignuća. To znači da roditelji koji imaju visoka očekivanja od svoje djece na neki način potenciraju njihov uspjeh. To se posebno dobro očituje u njihovoj odrasloj dobi.

“Pokazalo se da su roditelji koji su fakultet vidjeli kao budućnost svog djeteta vodili svoje dijete prema tom cilju. Radili su to bez obzira na to kakav je bio njihov prihod”, rekao je u objašnjenju studije.

Imaju zdrave međusobne odnose s partnerom

Djeca koja su odrasla u porodicama gdje je stalno bilo sukoba obično su lošije prolazila od djece čiji se roditelji slažu. Pokazalo je to istraživanje Univerziteta u Illinoisu. Robert Hughes, profesor i voditelj studije, primjećuje da su neka istraživanja otkrila da djeca u nekonfliktnim porodicama sa samo jednim roditeljem prolaze bolje od djece s oba roditelja u neskladnoj zajednici.

Sa svojom djecom uče matematiku od najranije dobi

Meta-analiza na 35 hiljada predškolaca u SAD, Kanadi i Engleskoj iz 2007. godine pokazala je da se rano razvijanje matematičkih vještina može pretvoriti u veliku prednost kod djece u njihovoj kasnijoj dobi.

“Iznimna važnost ranih matematičkih vještina jedno je od najvećih iznenađenja koja proizlaze iz naše studije. Naime, roditelji koji su svoju djecu od najranije dobi učili matematičkim zadacima, doslovno su ih pripremali za daljnji uspjeh. Savladavanje ranih matematičkih vještina predviđa ne samo buduća postignuća u matematici već i ona u čitanju. On vodi i kasnijem uspjehu u školi te fakultetu”, objasnio je autor studije i istraživač Greg Duncan.

PROČITAJTE  Najčešće greške koje prave novopečeni roditelji

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime