Riječ dermatologa: Mjesta na kojima može da se krije kancer kože

Iako potpuno ima smisla da rak kože “napadne” dijelove tijela koji su najizloženiji suncu, poput lica, ruku, grudi i nogu, to nikako ne znači da ostatak tijela nije u opasnosti.

Zapravo, rak kože može da se pojavi na bilo kom dijelu tijela, upozoravaju dermatolozi. Najveći faktor rizika svakako je izlaganje štetnim sunčevim zracima, ali na pojavu kancera kože utiču i godine života, genetika i porodična istorija bolesti.

Sve to znači da dijelovi tijela koji nisu izloženi suncu mogu da budu zahvaćeni rakom kože.

Evo na šta da obratite pažnju!

Mjesta na kojima može da se krije kancer kože

Skalp

Sama kosa nije dovoljna zaštita od štetnih UV zračenja, naročito ako imate tanku i svetlu kosu. Nosite šešire kada ste na suncu, a ako ne ih volite, na skalp nanosite kremu sa zaštitnim faktorom u spreju.

Dlanovi i stopala

Stopala i ruke izloženi su suncu mnogo više nego ostatak tijela. Obraćajte pažnju i pregledajte ove dijelove tijela i ne zaboravite da nanosite kremu sa zaštitnim faktorom!

Prsti na rukama i nogama

Na ovim mjestima može da se krije melanom, a najčešće upravo na njih ne obraćamo nikakvu pažnju. Prilikom mazanja kreme, ne zaboravite da je nanesete i na prste ruku i nogu!

Kapci

Oko 10% raka kože formira se na kapcima, navode stručnjaci. Zato, ne zaboravite da i njih namažate kremom sa zaštitnim faktorom, nosite sunčane naočale, kao i šešir kada boravite na suncu.

Predio između prstiju

Sigurno vam nikada nije palo na pamet da provjerite kožu između prstiju nogu i ruku. Pa ipak, tamo može da se formira veći i agresivniji melanom nego na bilo kom drugom dijelu tijela. Provjeravajte kožu između prstiju s vremena na vrijeme!

PROČITAJTE  Ishranom olakšajte sebi "one"dane

Genitalije

Iako ovi dijelovi tijela nisu naročito izloženi suncu (osima ako niste nudista), ćelije karcinoma, povezane s HPV virusom, upravo se ovde razvijaju. Provjeravajte promjene na koži na ovim dijelovima tijela.