Reumatoidni artritis – kad zglobovi postanu bolni, otečeni i ukočeni

Reumatoidni artritis (RA) je sistemska, hronična, autoimuna bolest nepoznatog uzroka koja dominantno zahvata zglobove. Smatra se da reumatoidni artritis nastaje kod genetski predisponiranih osoba pod utjecajem za sada nepoznatog ili nepoznatih vanjskih faktora.

Kako nastaje

Primarni proces započinje u sinoviji (membrani koja obavija zglob) koja zbog stalne upale zadeblja i koja je bogata enzimima i drugim tvarima koje razaraju zglobnu hrskavicu i kost te dovode do nepopravljivih promjena zgloba. Kao posljedica se javlja nestabilnost zglobova koja vodi u progresivni razvoj deformacija tipičnih za reumatoidni artritis.

Koji su simptomi

Reumatoidni artritis kod više od 80 posto bolesnika počinje postepeno, općim simptomima poput umora, malaksalosti, gubitka tjelesne težine, kao i lagano povišene temperature.

Nakon nekoliko sedmica ili mjeseci počinju karakteristični simptomi vezani za zglobove: bol, otok i ukočenost. Najprije se javlja bol u zglobovima koja sve duže traje i sve je intenzivnija. Ukočenost zglobova je najizraženija u jutarnjim satima, u početku je kraćeg trajanja, a poslije sve duža i traje do nekoliko sati. Upravo je ta jutarnja ukočenost karakteristična za reumatoidni artritis.

Najtipičnije lokalizacije artritisa su ručni zglobovi te mali zglobovi šaka i stopala, ali često zahvata i koljena, skočne zglobove, laktove i ramena.

Za bolest je tipična simetričnost zahvaćanja zglobova iako tegobe mogu biti intenzivnije na jednoj strani. Kako bolest napreduje dolazi do razaranje hrskavice i kosti ispod hrskavice te zglobovi gube svoju gibljivost i pokretljivost, nastaju karakteristične deformacije za reumatoidni artritis, što smanjuje i radnu sposobnost.

Kod reumatoidnog artritisa u okviru fizikalne terapije primjenjuju se:

•        Elektroterapija (TENS, IFS, elektroforeza)

•        Bioptron lampa

•        magnetoterapija

•        terpijski laser

•        terapijski ultrazvuk

•        manuelna masaža

Termoterapija se primjenjuje u hroničnoj fazi.

Kineziterapija ima središnje mjesto u liječenju oboljelih od reumatoidnog artritisa jer se vježbama poboljšava pokretljivost zglobova, jačaju mišići i poboljšava se opća fizička sposobnost organizma.

PROČITAJTE  Probudili ste se usred noći i ne možete ponovo zaspati? Evo šta trebate uraditi

(Autor: Dr. Edin Buljugić, Specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije

Sporticus –  dr. Edin Buljugić

Alipašina 49, Sarajevo

www.sporticus.ba

061 721 144

[email protected])