Recept za špagete koje mora probati svaki ljubitelj tjestenine

Poznavateljima talijanske kuhinje ne treba previše objašnjavati što se krije iza naziva “spaghetti aglio olio e peperoncino”.

Porijeklom iz regije Kampanija, ovo jednostavno jelo osnova je tradicionalne italijanske kuhinje tog područja, ali vremenom je postalo i svojevrsni sinonim za kompletnu italijansku kuhinju.

Sve što vam treba za izradu slavnog jela je tjestenina, bijeli luk, maslinovo ulje, malo začina i po želji sira. Tako jednostavno, a fino – ovo je recept koji svaki ljubitelj tjestenine mora isprobati barem jednom.

Sastojci:

 – 400 grama špageta

– 4 čehna bijelog luka

– šaka svježeg peršunova lišća

– 2 svježe ljute papričice (peperoncino) ili 1 mala žlica suhe

– 6 kašika maslinovog ulja

– so

– po želji parmezan, pecorino ili grana padano sir

Priprema:

1. Bijeli luk narežite na vrlo tanke listiće, a peršun sitno nasjeckajte. Ako koristite svježi peperoncino, također ga nasjeckajte na tanko.

2. U velikom dubokom loncu s puno vode stavite špagete na kuhanje prema uputama na pakiranju. Kuhajte ih minutu-dvije manje od propisanog na pakiranju i neka obavezno budu “al dente”.

3. Dok se špagete kuhaju, u većoj i dubljoj tavi ili zdjeli zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Ubacite bijeli luk  i ljutu papričicu pa pržite 2-3 minute. Miješajte kako luk ne bi zagorio. Kada je karameliziran, a špagete gotove, uzmite jednu kutlaču vode u kojoj se kuhala tjestenina i ubacite u tavu s lukom i papričicom te dobro promiješajte.

4. Ocijedite špagete i ubacite ih u tavu. Koristite hvataljke kako biste ih lakše pomiješali s uljem. Nakon toga ubacite sjeckani peršun i nakon jedne minute kad se špagete povežu s umakom maknite s vatre. Po potrebi dodatno posolite.

5. Prije posluživanja, po želji na špagete možete naribati neki od najpoznatijih talijanskih tvrdih sireva – parmezan, pecorino ili grana padano.

PROČITAJTE  Stručnjaci potvrdili: Tjestenina vam može pomoći da smršate, samo se treba držati nekoliko pravila