Poznavateljima talijanske kuhinje ne treba previše objašnjavati što se krije iza naziva “spaghetti aglio olio e peperoncino”.
Porijeklom iz regije Kampanija, ovo jednostavno jelo osnova je tradicionalne italijanske kuhinje tog područja, ali vremenom je postalo i svojevrsni sinonim za kompletnu italijansku kuhinju.
Sve što vam treba za izradu slavnog jela je tjestenina, bijeli luk, maslinovo ulje, malo začina i po želji sira. Tako jednostavno, a fino – ovo je recept koji svaki ljubitelj tjestenine mora isprobati barem jednom.
Sastojci:
– 400 grama špageta
– 4 čehna bijelog luka
– šaka svježeg peršunova lišća
– 2 svježe ljute papričice (peperoncino) ili 1 mala žlica suhe
– 6 kašika maslinovog ulja
– so
– po želji parmezan, pecorino ili grana padano sir
Priprema:
1. Bijeli luk narežite na vrlo tanke listiće, a peršun sitno nasjeckajte. Ako koristite svježi peperoncino, također ga nasjeckajte na tanko.
2. U velikom dubokom loncu s puno vode stavite špagete na kuhanje prema uputama na pakiranju. Kuhajte ih minutu-dvije manje od propisanog na pakiranju i neka obavezno budu “al dente”.
3. Dok se špagete kuhaju, u većoj i dubljoj tavi ili zdjeli zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Ubacite bijeli luk i ljutu papričicu pa pržite 2-3 minute. Miješajte kako luk ne bi zagorio. Kada je karameliziran, a špagete gotove, uzmite jednu kutlaču vode u kojoj se kuhala tjestenina i ubacite u tavu s lukom i papričicom te dobro promiješajte.
4. Ocijedite špagete i ubacite ih u tavu. Koristite hvataljke kako biste ih lakše pomiješali s uljem. Nakon toga ubacite sjeckani peršun i nakon jedne minute kad se špagete povežu s umakom maknite s vatre. Po potrebi dodatno posolite.
5. Prije posluživanja, po želji na špagete možete naribati neki od najpoznatijih talijanskih tvrdih sireva – parmezan, pecorino ili grana padano.