Recept za francusku salatu s čak 50 posto manje kalorija

francusku salatu francuska salata na bijelom tanjiru

To što neko boluje od šećerne bolesti ne znači da mora propustiti sve što se nudi u ovo pretpraznično vrijeme. U tolikom izobilju pravilan odabir hrane i ograničavanje količina može biti pravi izazov. U nastavku donosimo recept dr. Eve Pavić sa KBC-a Zagreb za ukusnu i zdravu francusku salatu koja je nutritivno prihvatljivija. Pogodna je i za osobe sa šećernom bolesti.

Kako i sami znamo, ovo jelo je jako bogato mastima, ali i količina ugljikohidrata premašuje naša očekivanja. Kako bi smanjili udio masnoće i ugljikohidrata, a nutritivno ustvari popravili sastav predlažemo izmijenjenu verziju koja po porciji serviranja od uobičajene porcije sadrži 50 % manje kalorija, 40 % manje masnoća, te čak 60 % manje ugljikohidrata, a količina vlakana koja su iznimno važna za probavu je identična.

Sastojci za francusku salatu

400 g grašak
400 g mrkva
200 g krastavci
50 g celer (sitno ribani)
200 g jabuka (kisela, sitno nasjeckana)
150 g majoneze, 150 g kiselo vrhnje 12 % m.m., 150 g grčki jogurt
15 g senf (1 kašika)
5 g sol (1 kašika)
½ limuna (sok)
biber, sitno mljeveni bijeli

Priprema

Skuhajte mrkvu i grašak. Kada se ohladi mrkvu i kisele krastavce nasjeckajte na kockice. Celer izribajte na sitan ribež, a kiselu jabuku nasjeckajte na jako, jako sitne kocke. Dodajte so, senf, sok od limuna, malo bibera te u tu smjesu umiješajte majonezu, vrhnje i grčki jogurt. Salatu ohladite nekoliko sati, najbolje preko noći.

PROČITAJTE  Stručnjaci potvrdili: Gljive su dobre za brz fizički oporavak i štite od stresa