Recept za domaće pecivo koje vam neće povećati šećer u krvi i savršeno je za doručak

0
271

Ograničavanje ugljikohidrata može biti dobar način da se zdravije hranite i unosite više hranjivih tvari u organizam, a smanjujete one štetne, poput bijelog brašna i dodanih šećera.

Hljeb može imati sličan utjecaj na glukozu u krvi kao i konzumiranje šećera, ali možete se odlučiti za zdravije varijante hljeba poput onih s kiselim tijestom (koje neki ljudi lakše probavljaju), od 100 posto integralnih žitarica ili možete jednostavno napraviti svoj hljeb u koji ćete staviti sastojke koji će vašem obroku omogućiti potrebne proteine.

Donosimo jednostavan recept za hranjivi hljeb koji je napravljen od bademovog brašna, cijelog sjemena i jaja. Osim proteina nudi i obilje omega-3 masnih kiselina, kojim obiluju lanene i chia sjemenke, a nema glutena.

Sastojci:

2 šoljice bademovog brašna,

1 šoljica svježeg posnog sira,

1 ipo manja kašika lanenih sjemenki,

1 kašika chia sjemenki,

1/2 šoljice pomiješanih sjemenki bundeve i suncokreta,

1 manja kašika sode-bikarbone,

1/2 manje kašike morske soli,

5 velikih jaja,

1/4 šoljice maslinovog ulja,

1 kašika jabukovog sirćeta.

Priprema:

1. Zagrijte rernu na 200 stepeni. Tepsiju obložite papirom za pečenje.

2. U zdjeli pomiješajte sve suhe sastojke (brašno, lanene i chia sjemenke, 3/4 sjemenki bundeve i suncokreta, sodu bikarbonu i so.

3. U drugoj posudi pomiješajte jaja, ulje, sirće i sir te dodajte smjesi sa suhim sastojcima i miješajte dok se sastojci dobro ne sjedine.

4. Ulijte smjesu u lim za pečenje i na vrh tijesta stavite preostalih 1/4 sjemena.

5. Pecite hljeb 30 do 35 minuta, ili dok ne postane zlatno smeđ i ražnjić umetnut u sredinu hljeba izađe čist. Okrenite i istresite hljeb na žičanu rešetku i pustite da se ohladi.

Prijatno!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here