Ograničavanje ugljikohidrata može biti dobar način da se zdravije hranite i unosite više hranjivih tvari u organizam, a smanjujete one štetne, poput bijelog brašna i dodanih šećera.
Hljeb može imati sličan utjecaj na glukozu u krvi kao i konzumiranje šećera, ali možete se odlučiti za zdravije varijante hljeba poput onih s kiselim tijestom (koje neki ljudi lakše probavljaju), od 100 posto integralnih žitarica ili možete jednostavno napraviti svoj hljeb u koji ćete staviti sastojke koji će vašem obroku omogućiti potrebne proteine.
Donosimo jednostavan recept za hranjivi hljeb koji je napravljen od bademovog brašna, cijelog sjemena i jaja. Osim proteina nudi i obilje omega-3 masnih kiselina, kojim obiluju lanene i chia sjemenke, a nema glutena.
Sastojci:
2 šoljice bademovog brašna,
1 šoljica svježeg posnog sira,
1 ipo manja kašika lanenih sjemenki,
1 kašika chia sjemenki,
1/2 šoljice pomiješanih sjemenki bundeve i suncokreta,
1 manja kašika sode-bikarbone,
1/2 manje kašike morske soli,
5 velikih jaja,
1/4 šoljice maslinovog ulja,
1 kašika jabukovog sirćeta.
Priprema:
1. Zagrijte rernu na 200 stepeni. Tepsiju obložite papirom za pečenje.
2. U zdjeli pomiješajte sve suhe sastojke (brašno, lanene i chia sjemenke, 3/4 sjemenki bundeve i suncokreta, sodu bikarbonu i so.
3. U drugoj posudi pomiješajte jaja, ulje, sirće i sir te dodajte smjesi sa suhim sastojcima i miješajte dok se sastojci dobro ne sjedine.
4. Ulijte smjesu u lim za pečenje i na vrh tijesta stavite preostalih 1/4 sjemena.
5. Pecite hljeb 30 do 35 minuta, ili dok ne postane zlatno smeđ i ražnjić umetnut u sredinu hljeba izađe čist. Okrenite i istresite hljeb na žičanu rešetku i pustite da se ohladi.
Prijatno!