Pita od sira s medom će oduševiti sve vaše voljene, a vrlo lahko ga je napraviti.
Sastojci
Prhko tijesto
300 g oštrog brašna
120 g maslaca
1 prstohva tsoli
1 kašika šećera
2 kašike kiselog vrhnja
malo hladne vode
Sastojci za nadjev
500 g svježeg sira
2 dl kiselog vrhnja
4 jaja
3 kašike meda
1 kašika arome vanilije
svježe voće za serviranje
Priprema
1. Zamijesite tijesto. Od svih sastojaka zamijesite tijesto, pokrijete ga folijom i pustite neka se odmori u frižideru barem sat vremena, a može i preko noći. Razvaljajte tijesto tanko i njime obložite kalup za tart, najbolje s dnom koje se može odvojiti.
2. Pecite s nadjevom. Mikserom izmiješajte sve sastojke za nadjev pa izlijte nadjev na tijesto. Stavite u rernu zagrijanu na 180 pa pecite oko 40 min dok površina ne postane rumena. Pustite neka se ohladi u kalupu. Poslužite sa svježim bobičastim voćem.